latinica  ћирилица
29/04/2016 |  08:33 ⇒ 08:34 | Аутор: Агенције

Електронске цигарете добар начин за смањење пушења

Електронске цигарете могу бити од користи за јавно здравље, па би зато пушаче требало увјерити у то и подстаћи их да их користе, јер су много безбједније од традиционалних цигарета, закључак је извјештаја о ефектима употребе е-цигарета на смањење пушења, које је објавио Краљевски колеџ љекара у Великој Британији.
Електронске цигарете (Фото: Thinkstock) -
Електронске цигарете (Фото: Thinkstock)

Да би се спријечиле болести изазване пушењем аутори истаживања подржавају осмишљавање алтренативних стратегија, које могу довести до смањења штетности дуванских производа.

У извјештају се наглашава да, на основу доступних доказа, не може да се тврди да је коришћење електронских цигарета "улазна капија" за свијет пушача, чак напротив. На основу истраживања спроведеног у Великој Британији утврђено је да електронске цигарете конзумирају они који користе или су користили дуван.

Наводи се и да е-цигарете нису значајније привукле одрасле људе, који никад нису пушили, нити подстакле младе да почну да пуше. Електронске цигарете углавном користе пушачи и њихова конзумација може довести до престанка пушења. Тако посматрано, електронске цигарете су заправо капија за улазак у свијет непушача, констатује се.

У извјештају се не пориче потенцијални ризик од дуготрајне употребе електронских цигарета, али подаци показују да постоји највише пет одсто ризка у односу на зависност коју изазивају традиционалне цигарете.

Тим љекара који је радио на овом извјештају сматра да је неопходно да и ова област буде законом регулисана, али сугеришу да регулатива не би требало да кочи развој и употребу електронских цигарета. Регулаторна стратегија би требало да има избалансиран приступ, како би се осигурала безбједност производа и омогућило пушачима да користе електронске умјесто традиционалних цигарета.

Најновији извјештај Краљевског колеџа љекара, која се још од 1962. године залаже за превенцију пушења, закључује да и поред потенцијалних ризика производи смањене штетности имају велики потенцијал за напредак ка друштву без дуванског дима.