latinica  ћирилица
29/04/2016 |  09:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Данас се обиљежава Свјетски дан игре

Данас се планетарно обиљежава и прославља Свјетски дан игре који су 1982. године установили Међународни позоришни институт и Свјетска плесна алијанса при УНЕСКО.
Плес - Фото: илустрација
ПлесФото: илустрација

Датум је заправо рођендан Жана-Жоржа Новера (1727-1810), зачетника модерне игре, а идеја посланице која кружи планетом и коју сваке године шаље играч или кореограф свјетске репутације, јесте да слави игру као јединствену умјетничку дисциплину која има способност да превазиђе све културне, политичке или етничке баријере, и учини да људи говоре истим језиком.

Избор умјетника који упућује посланицу за Свјетски дан игре, посао је Свјетске плесне алијанске, док се централна прослава на којој се сам аутор обраћа уз занимљиву презентацију свога рада, организује у централној сали УНЕСКО у Паризу.

За 2016. годину аутор посланице је Леми Понифасио, играч, кореограф, редитељ и дизајнер са Новог Зеланда.

- Додирни свемир извор наше свемоћи, освијетли лица наших предака тако да можемо видјети нашу дјецу. Преплићући изнад, поред, испод, уједини све заједно наше месо и кости, наше памћење. Земља се окреће, људи се масовно селе, корњаче се окупљају у тишини, припрема срце је рањено. Стварај игру, покрет љубави, покрет правде, свјетлост истине - поручио је Понифасио у својој "Молитви" за Свјетски дан игре.