latinica  ћирилица
30/04/2016 |  09:47 ⇒ 17:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић: Не плашим се хаоса, биће онако како су грађани рекли

Премијер Србије и лидер СНС-а Александар Вучић поручио је да се не плаши никаквог хаоса послије новог бројања гласова и нагласио да ће бити онако како закон налаже и онако како су рекли грађани.
Александар Вучић - Фото: ТАНЈУГ
Александар ВучићФото: ТАНЈУГ

Александар Вучић је у интервјуу Информеру рекао да никоме неће дозволити да Србију гурне у хаос зарад својих ситних и себичних дневнополитичких интереса, а да ће на мржњу коју према њему показују поједини аналитичари, новинари и њихови политички фаворити, одговорити отварањем фабрика, реновирањем школа и болница, повећањем БДП-а, а крајем године и растом плата и пензија.

Коментаришући актуелни "рат за цензус" у коме су функционери коалиције Двери-ДСС, како се наводи, почели чак и да туку чланове Републичке изборне комисије, Вучић каже да то да ли је неко прешао или није прешао цензус није питање жеља, његових или било чијих других.

"О томе ко је прешао, а ко није прешао цензус одлучује РИК строго у складу са гласовима које је дао народ. Народ је носилац суверенитета, он је нама политичарима дао своје гласове", истиче премијер.

Каже и да би волио да сви пређу цензус, зато што би онда могли без скривања да сви једни другима одговоре све што мисле.

Упитан да ли се плаши хаоса уколико се послије новог бројања гласова испостави да је неко испод цензуса, с обзиром на то да је у РИК-у већ дошло до сукоба, Вучић каже да се не плаши никаквог хаоса.

"Те који изазивају инциденте и сукобе гледам као људе који на неодговоран начин гледају у будућност. Једино што им је важно јесте то да буде циркуса у парламенту", рекао је предсједник Владе Србије, нагласивши да парламент не смије да буде ријалити јер скупштина није ни "Фарма" ни "Парови".

На питање зашто је у већини медија приказан малтене као неко ко на силу држи власт, Вучић каже да те аналитичаре, новинаре и њихове политичке фаворите не интересује ни гдје, ни како иде Србија.

"Њих интересује само моја глава. И они ће све вријеме да праве такву врсту атмосфере. Али, док они то раде, ја ћу се бавити интересом народа. Док они хејтују, нова влада ће отварати нове фабрике", истакао је Вучић, додавши да ће повећавати БДП и смањивати дефицит, бавити се уређивањем школа, болница, домова здравља јер, како је истакао, то је посао премијера.

На питање ко ће бити нови предсједник Владе Војводине, Вучић каже да има више кандидата и додаје да премијер Војводине може бити изабран већ до краја маја или почетка јуна, и то прије него што буде изабран предсједник Владе Србије.

Што се тиче састава нове Владе Србије, Вучић каже да ће у сваком случају бити промјена и да ће неки од досадашњих министара остати у новој влади, а неки неће.

О томе са ким ће ући у коалицију на републичком нивоу, каже да још није одлучио.

"Не знам гдје су неки толико запели?! Као да не разумију да ако будем желио могу да имам и 189 и 190 посланика. Али ја нећу пуки опстанак на власти, хоћу промјене. И нећу да правим компромисе", каже премијер.

Како је навео, некада је много боље да имате мању већину, а да спроводите програм за који сте сигурни да ће донијети бољитак народу, него да обезбјеђујете фотељу бројем посланика.

Упитан шта ће бити са Ивицом Дачићем, Вучић није желио да се изјашњава, примијетивши да људи из СПС-а на сваком кораку говоре да они не желе да буду у влади.

"И то посебно не желе, како кажу, под оваквим условима. Па не знам шта бих ја ту више рекао. Можда негдје имају боље услове и боље друштво. То је питање за њих, а не за мене", закључио је премијер Србије.