latinica  ћирилица
30/04/2016 |  11:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Тојота уступила Фолксвагена лидерску позицију у глобалној продаји

Глобална продаја јапанске аутомобилске компаније Тојоте пала је у првом тромесечју 2016. године, и то испод нивоа продаје њемачког Фолксвагена, пошто су прекиди у производњи угрозили пословање највећег свјетског продавца аутомобила.

Глобална испорука Тојотиних возила ослабила је у периоду јануар-март за 2,3 одсто, на 2,46 милиона возила, изјавила је портпаролка компаније Кајо Дои у изјави за њујоршку агенцију "Блумберг".

У истом периоду, Фолксваген, суочен са најгором кризом у својој историји, повећао је обим испорука за 0,8 одсто, на 2,5 милиона возила.

Због једнонедјељног затварања постројења у фебруару, које је било посљедица најразорнијег земљотреса у Јапану од марта 2011. године, Тојота предвиђа да ће њена производња пасти за још 80.000 возила.

Њујоршка агенција наводи да није Тојота једина која је евидентирала пад кварталне продаје, будући да је и продаја америчког Џенерал моторса склизнула за 2,5 одсто, на 2,36 милиона возила због кризе на тржишту Јужне Америке и успоравања кинеског тржишта комерцијалних возила.

Немачки Фолксваген је повећао обим испорука у Кину за 6,4 одсто, и за 3,5 одсто у западну Европу, наводи "Блумберг", подсјећајући да је њемачка компанија издвојила 16,2 милијарде евра за покривање трошкова глобалног скандала са лажирањем података о емисији штетних гасова.