latinica  ћирилица
30/04/2016 |  11:15 ⇒ 12:48 | Аутор: РТРС

У свим храмовима биће служене васкршње литургије (ВИДЕО)

Епископ захумско- херцеговчки и приморски Григорије служиће сутра на васкршње јутро, свету архијерејску литургију у саборном храму Преображења Господњег у Требињу.
Саборна црква Преображења Господњег у Требињу - Фото: РТРС
Саборна црква Преображења Господњег у ТребињуФото: РТРС

Празнична литургија биће служена од шест часова, у порти храма, уколико временски услови дозволе, јер се за највећи хришћански празник очекује велики број вјерника.

- Хришћани свег свијета, правовјерни у свим временима вјеровали су у васкрсење, а Исус син божији, васкрсао је као човјек, добровољно страдајући на крсту. То је потврда највећег божијег саосјећаја према нама, уводи нас у тајну несхватљиве и необухватне божије љубави, а васкрсење из мртвих побједа је такве љубави, рекао је владика Григорије.



На подручју општине Вишеград у свим храмовима сутра ће бити служене васкршње литургије, рекао је свештеник Александар Топаловић.

Васкршња литургија у манастирима Успенија Пресвете Богородице у Добруну, Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци и Вазнесења Господњег у Вардишту почеће сутра у 6.00 часова.

У Храму Пресвете Богородице на Мегдану и у Храму Светог Саве на Горњој Лијесци света литургија почеће сутра у 5.00 часова, у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду биће служена у поноћ, а у Храму Свете Тројице у Блацама у 6.00 часова на Васкрс.

У Храму зачећа Светог Јована у Вишеградској бањи литургија ће бити служена другог дана Васкрса у 10.00 часова.

Васкршње туцијаде биће одржане у Храму зачећа Светог Јована у Вишеградској бањи у понедјељак, 2. маја у 11.00 часова, а биће изабрано најљепше украшено и најтврђе јаје.

Храм Светог цара Лазара у Андрићграду сутра у 18.00 часова припремио је пригодан програм у којем ће учествовати дјечији хор "Сунце" из Вишеграда, а након тога биће одржано такмичење за избор најљепшег и најтврђег јајета.

Васкршња туцијада биће одржана на Васкрс и код цркве брвнаре у селу Бијела.

Другог дана Васкрса, у Манастиру Светог оца Николаја у Добрунској Ријеци биће одржана 10. васкршња туцијада са почетком у 10.00 часова.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву сутра ће васкршњу литургију служити ректор фочанске Богословије Светог Петра Дабробосанског, архимандрит Лазар Лазаревић.

Архимандрит Лазаревић служиће по благослову Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, који је и администратора Митрополије дабробосанске.

Литургија ће почети у 9.00 часова.

Васкршње литургије биће служене у свим храмовима Митрополије дабробосанске.

Епископ Григорије уприличиће на Васкршњи понедјељак, 2. маја, у Сарајеву пријем за представнике цркава и вјерских заједница, политичог и друштвеног живота БиХ, Републике Српске и Федерације БиХ, те дипломатског кора.

Архијерејски замјеник у Митрополији дабробосанској протојереј-ставрофор Борис Бандука рекао је да ће пријем почети у 18.00 часова у сједишту Митрополије у Сарајеву.

Извор: РТРС, СРНА