latinica  ћирилица
30/04/2016 |  11:46 | Аутор: СРНА

РИК Србије: Одбијен приједлог о поновном расписивању избора

Републичка изборна комисија Србије одбила је приједлог да се на дневном реду нађе и одлучивање о поновном расписивању парламентарних избора у Србији.
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija) -
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija)

Иако је требало да се одлучује о приговорима на гласање на девет изборних мјеста, сједница РИК-а почела је приједлогом представника "Левице Србије" Сава Пилиповића да се на дневни ред уврсти одлучивање о поновном расписивању избора зато што је РИК, како тврди, "покрао изборну вољу грађана".

Пилиповић сматра да грађани неће вјеровати ни коначним резултатима, нити посланицима који ће формирати нови сазив Скупштине Србије, преноси РТС.

"Народни посланици изабрани на оваквим изборима, који су потпуно делегитимисани и нелегални, неће имати никакав легитимитет нити снагу. Једино целисходно и правично решење је да РИК поништи изборе и распише нове за наредну суботу", предложио је Пилиповић.

Прије гласања, на којем је одбачен приједлог о одлучивању о понављању избора, предсједник РИК-а Дејан Ђурђевић истакао је да је РИК радио све у складу са процедурама, као и претходних година, и поновио да је на чланове тог тијела вршен притисак последња четири дана.

"Инсистираћу да се ова ствар рашчисти до краја. Изнећемо записнике из 2014. и 2012. Има џакова, сачувани су, па ће јавност моћи да види колико је записника са претходних избора реконструисано", рекао је Ђурђевић и оптужио Пилиповића за лицемерје и политиканство.

Како је објаснио, ранијих година реконструкцију записника радили су самостално координатори РИК-а, док је овог пута одлучено да то уради РИК јавно на пленуму због "притисака на чланове РИК-а", "вршљања" чланова и активиста странака и "преких погледа и уношења у лице".

"Ја лично и чланови РИК-а из СНС-а не можемо да променимо оно што стоји у џаку. Ја само хоћу да се утврде резултати са свих изборних места. Ми смо оптуживани са различитих страна, једни да их спуштамо испод цензуса, а други да навлачимо цензус по налогу неке амбасаде", рекао је Ђурђевић.

Он је подсјетио да је одлука да РИК у пленуму верификује записнике, умјесто координатора, донесена већином гласова и истакао да је предсједник Покрета "Двери" Бошко Обрадовић тиме био задовољан.

"Када је ствар преноћила, неко је очигледно имао резултате са тих места. Сабрао је и видео какви су резултати. Сутрадан ујутру крећу у другачију причу, како то треба анулирати, јер када се анулира ситуација остаје непромењена, те гласове бацамо у воду", рекао је Ђурђевић.