latinica  ћирилица
30/04/2016 |  14:32 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Влада понудила рјешење, Агенција за банкарство одлучује(ВИДЕО)

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Влада понудила план реорганизације Банке Српске, којим су заштићени сви клијенти, те да је на Агенцији за банкарство да то прихвати или одбије и донесе другу одлуку.
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике Српске - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић, предсједница Владе Републике СрпскеФото: РТРС

Цвијановићева је нагласила да је став Владе Српске да треба ићи у реорганизацију и претворити Банку Српске у нову финансијску организацију.

"То је наш план и ми стојимо иза тога. Сматрамо да су на овај начин заштићени сви клијенти, заштићени су осигурани и неосигурани депозити. Ако дође до ликвидације онда то више није тај случај. Онда су заштићени осигурани депозити", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним ријечима, Банка Српске је специфична и та специфичност се огледа у плану реорганизације који је поднесен Агенцији за банкарство.

"Оно што је мени као предсједнику Владе било важно јесте да смо Међународном монетарном фонду успјели да предочимо то што ми желимо и да смо успјели да дођемо до тога коначно да нам кажу `нама је добро и једно и друго рјешење`. Остало није у надлежности Владе. На то ни ја не могу утицати. На Влади је било да нађе рјешење, ми смо га понудили, а на Агенцији је да то прихвати или одбије и донесе неку другу одлуку", напоменула је Цвијановићева.

Агенција за банкарство Републике Српске требало би до 5. маја да донесе коначну одлуку о судбини Банке Српске, односно о томе хоће ли она бити ликвидирана или трансформисана.

Влада није обуставила све исплате

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да Влада Српске није обуставила сва плаћања из буџета до даљег, већ само по појединачним рјешењима за разне помоћи, што је оправдана мјера коју је требало донијети и раније.
Она је оцијенила је бесмисленом информацију коју су објавили поједини медији да је "Влада донијела закључак којим се обустављају сва плаћања из буџета до даљег" и нагласила да је то само дезинформација.

"Ако донесете закључак да обустављате сва плаћања, као што су неки медији рекли, то би значило да немате ништа - ни плата, ни пензија ни других давања, а то све тече", рекла је Цвијановићев новинарима у Бањалуци, истичући да су те тврдње малициозне и злонамјерне.

Она је појаснила да се тај закључак односио само на једну малу ставку која се налази у неколико министарстава, а односи се на појединачна рјешења министара о појединачним помоћима које се додјељују и ситним грантовима.

"Разлог је само тај што смо већ почели да израђујемо нову методологију и нове јединствене критеријуме и принципе према којима се додјељује таква врста помоћи. Имали смо сугестије и од ревизорске службе у неколико наврата да бисмо требали имати прецизно и јасно утврђене и методологију и критеријуме", каже Цвијановићева.

Она је поновила да је бесмислено и неодговорно направити дезинформацију да су обустављена сва плаћања и да то служи само манипулацији.

"Која би то Влада донијела закључак да обуставља сва плаћања. Ви плаћања вршите онако како имате средства на располагању. Нема потребе да доносите одлуку да обустављате плаћања ако немате средстава. То је апсолутно бесмислено", истакла је Цвијановићева.

Она је појаснила да се одлука односи на малу, ситну категорију присутну у нека три-четири министарства која су изразила жељу да се уједначе одређени критеријуму да би она лакше функционисала.

"То су ситни грантови, нешто у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, у Министарству за избјеглице и расељена лица, има нешто код мене у кабинету, неке врсте помоћи. Хоћу да уједначимо критеријуме за све. Ту нема ничега спектакуларног", каже Цвијановићева.

Протести - посљедњи трзаји опозиције

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да су најављени протести опозиције у мају њихови "посљедњи трзаји".

- Опозиција покушава још једном да нам покаже да постоји нешто што се зове `Савез за промјене` и да у оквиру њега они могу да обаве неки посао, рекла је Цвијановићева данас новинарима у Бањалуци.

Она тврди да се тренутно "топи" и онај број посланика који опозиција има у парламенту Српске, истичући да се то већ десило у претходном периоду.

"`Савез за промјене` не ужива подршку оних људи које су стављали високо на својим листама, не зато што им је власт рекла да тако треба, већ зато што су постали незадовољни начином функционисања истих тих партија које су опозиција у Српској, а чине власт на нивоу БиХ", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да протести опозиције представљају још једну у низу манифестација, подсјетивши на чупање микрофона и бојкотовање предсједника Владе.

"Мени је симпатично када ми Клуб посланика ПДП-а постави питање у јавности, а сваку прилику да им одговорим они пропусте у Народној скупштини Републике Српске", каже Цвијановићева.

Она сматра да ће протести опозиције бити "једна шарада", након чега ће се све вратити на старо - власт ће бити власт, а опозиција ће и даље бити опозиција.