latinica  ћирилица
01/05/2016 |  08:00 ⇒ 12:55 | Аутор: РТРС

Васкрс - највећи хришћански празник (ФОТО/ВИДЕО)

Српска православна црква прославља највећи хришћански празник – Васкрс, којим се слави васкрсење Исуса Христа из мртвих и који представља суштину хришћанске вјере.
Васкрс - Фото: РТРС
ВаскрсФото: РТРС

Без Васкрса хришћанско вјеровање не би имало никавог смисла. Васкрс је празник побједе живота над смрћу, добра над злом.

Прославу Васкрса, којој је претходила припрема вишенедјељним постом, православни вјерници најприје почињу у храмовима, окупљени у заједници на Светој литургији, чији врхунац представља причешћивање – сједињење са Богом.

Потом се прослава наставља у кругу породице, гдје посебну радост, нарочито дјеци, представља туцање шареним васкршњим јајима.

Васкрс се слави три дана, током којих се православци поздрављају са "Христос васкрсе", уз отпоздрав "Ваистину васкрсе". 

Његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем служио је ноћас у Саборном храму Христа Спаситеља у Бањалуци Свету архијерејску литургију поводом највећег хришћанског празника Васкрса.

Владика Јефрем поручио је да је Христос васкрсао ради људи и њиховог спасења, те отворио двери раја и вратио у божанско наручје.

Фото: РТРС

"Христос васкрсе и даде нам наду на живот вјечни, али и снагу да у овоземаљском животу остваримо тај вјечни живот. Нека је благослов Божији са свима вама", поручио је владика након литургије, а потом је прочитана и васкршња посланица Његове светости патријарха српског Иринеја.

Прије литургије, организован је свечани дочек Благодатног огња испред храма, којем је присуствовао велики број вјерника.

Пламен Благодатног огња са гроба Исуса Христа у Јерусалиму и ове године је донесен на подручје Митрополије дабробосанске, а његов дочек био је организован испред Храма Светог пророка Илије на Сокоцу.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је јутрос у Саборном храму у Требињу Свету архијерејску литургију поводом највећег хришћанског празника - Васкрса.

Више хиљада вјерника, међу којима је био велики број дјеце, дошао је да заједно подијеле радост великог празника.

Саборни храм био је премали да прими све вјернике који су јутрос дошли да присуствују јутарњој служби, па је велики број њих био у порти.

Фото: Срна

Епископ Григорије поручио је вјерницима да буду срећни и да им Васакрс и служба Божија буде на радост и спасење.

"Даће Бог да се увијек радујемо овако празнику, да се радујемо Христу, зато је Христос спаситељ, а ми смо људи у земљу одлазимо. Не можемо се избавити из смрти ако нас Бог, који је бесмртан, не изведе. Зато је Христово васкресење наша једина нада", рекао је владика Григорије.

Обиљежавање Васкрса на подручју Приједора јутрос је почело традиционалним уранцима у свим православним храмовима у којима су служене васкршње литургије, а вјерници су након вишенедјељног поста приступили светој тајни причешћа.

Приједорчани православне вјероисповијести наставили су прославу највећег хришћанског празника у кругу својих породица, уз свечану трпезу.

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом поручио је данас да радост васкрсења испуњава људске душе, домове, али пожелио да та радост испуни и државу и цио народ православни.

Фото: Срна

Служећи Васкршње јутрење у Саборном храму Пресвете Богородице у Бијељини, владика Хризостом пожелио је да Господ данас, управо својим васкрсењем, "просвијетли и освијетли пут како треба да као православни Срби, православни хришћани, живимо новим животом, животом васкрсења".

У храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду ноћас је служена Васкршња литургија којој је претходило уношење плаштанице.

"У молитвама и посту припремали смо се за највеће славље - васкрсење Христово, а своје молитве наставите и нек не престану добра дјела која чините", поручио је након литургије свешетник Немања Видић, честитајући празник поздравом "Христос васкрсе".

Велики број вјерника присуствовао јутрос на Васкрс литургији у Саборном и Спомен-храму Успења Пресвете Богородице у Дервенти.

Фото: Срна

Након литургије, коју је служило свештенство дервентских парохија, обављена је опходња око храма, а потом су вјерници приступили светој тајни причешћа. Протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић најавио је да ће ускоро почети акција сакупљања прилога вјерника и проналажења донатора за унутрашње уређење храма - иконописање, али и куповину звона.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву литургију је служио ректор фочанске Богословије Светог Петра Дабробосанског архимандрит Лазар Лазаревић. Вјерници у сарајевском саборном храму дочекали су Благодатни огањ.

Након паљења огња и литије услиједила је свечана литургија и причешће. У Саборном храму у Сарајеву окупили су се бројни вјерници. На литургији, у славу Васкрсења Христовог, углавном су били малобројни Срби који и даље живе у граду на Миљацки и становници овог града, који сада живе у Источном Сарајеву. 

Извор: РТРС, Срна