latinica  ћирилица
01/05/2016 |  16:53 ⇒ 17:08 | Аутор: Агенције

Васкршње литургије у храмовима у ФБиХ

Свечану васкршњу литургију јутрос је у цркви Успенија Пресвете Богородице у Тузли, уз саслужење свешенства Зворничко-тузланске епархије, предводио епископ зворничко-тузлански Хризостом.
Васкрс у Тузли(Фото: Аваз - А. Бајрић) -
Васкрс у Тузли(Фото: Аваз - А. Бајрић)

Након литургије прочитана је посланице патријаха Српске православне цркве Иринеја, који је са епископима честитао Васкрс свим вјерницима, након чега се многобројним вјерницима, обратио и владика Хризостом

- Данас је и празник слободе, јер Христос ослободи све сужње, све заточене, све оне који су патили и били било каквим гријехом заробљени, празник свјетлости, празник велике радости и треба да се радујемо. Данас су наша срца испуњена радости, одгнајмо из њих бол, жалост и невоље које имамо свакодневно. Нека се данас радост усели у све ваше домове, у ваш град, у нашу државу, да нам буде све љепше и боље него јуче, и да тако са Христом кренемо напријед. Радујем се да сам данас са вама овдје у катедралном храму у Тузли и нека вам буде срећно и благословљено – поручио је владика Хризостом.

Бројним окупљеним вјерницима, али и оним из других конфесија који су се нашли у кругу цркве подијељена су васкршња јаја.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву васкршњу литургију служио је ректор фочанске Богословије Светог Петра Дабробосанског, архимандрит Лазар Лазаревић.

Архимандрит Лазаревић служио је по благослову епископа захумско-херцеговачког и приморског Григорија, који је и администратора Митрополије дабробосанске. У васкршњој посланици, коју је у Саборној цркви прочитао старјешина Саборне цркве Владимир Ступар, подсјетио је да је Христос устао из мртвих и постао Првенац од уснулих, те "и ми који умиремо у Адаму, бивамо оживљени у Христу, постајући нова твар".

Позвао је на узајамнио опраштање и поручио да се без праштања "не може примити свјетлост Ускрснућа".

Васкршње литургије служене су у свим храмовима Митрополије дабробосанске.