latinica  ћирилица
01/05/2016 |  20:47 | Аутор: БЕТА

Десничарска АфД поручује: Ислам није дио Њемачке

Њемачка антиевропска и популистичка странка Алтернатива за Њемачку (АфД), која се жестоко противи политици Ангеле Меркел о пријему избјеглица, представила је данас свој програм.

АфД је представила свој програм који садржи антиисламски тон са амбицијом да у парламенту освоји већину, оцијенила је агенција Франс прес.

"Ислам није дио Њемачке", џамије, муслиманске молитве и ношење бурке треба да буде забрањено у земљи, навели су учесници конгреса странке која обиљежава три године постојања. Неки чланови те странке на конгресу у Штутгарту имали су умјеренији тон, говорећи да треба "одбацити исламизам, али тражити дијалог с муслиманима".

Послије недавног успјеха есктемне деснице Слободарске партије Аустрије и растуће популарности Националног фронта у Француској, АфД жели да се кандидује на парламентарним изборима 2017. године након што је прешла цензус за улазак у регионалне парламенте у Њемачкој.

АфД је мала странка која ужива популарност између шест и седам одсто грађана. Освојила је седам посланичких мјеста у Европском парламенту на изборима 2014. године, када је стекла популарност захваљујући оштрим изјавама против доласка миграната у Њемачку.