latinica  ћирилица
02/05/2016 |  08:27 ⇒ 19:35 | Аутор: Агенције

Њујорк: Изгорјела црква Светог Саве, горјеле још три православне светиње (ФОТО/ВИДЕО)

Српска православна црква Свети Сава на Менхетну изгорјела је у пожару који ју је захватио само неколико сати након што су вјерници у њој присуствовали ускршњој литургији, јавили су данас амерички медији.
Изгорјела црква Светог Саве у Њујорку - Фото: Screenshot/YouTube
Изгорјела црква Светог Саве у ЊујоркуФото: Screenshot/YouTube

Њујоршка ватрогасна служба је саопштила да је прву дојаву о пожару у цркви Српске православне цркве, која се налази на Западној 25. улици, између Пете Авеније и Авеније Америка, нешто прије 19 часова по локалном, односно један послије поноћи по средњеевропском времену, наводи "Њујорк тајмс".

У гашењу пожара, који се брзо распламсао, учествовало је чак 168 ватрогасаца, саопштила је ватрогасна служба, додајући да је пожар послије три сата гашења стављен под контролу.

Пожар је брзо прогутао цркву, која потиче из 19. вијека, а за само сат времена од избијања су посматрачи већ поставили фотографије на друштвеним мрежама, на којима се види како се изнад Менхетна уздиже облак дима и како ватра гута цркву

Званичници наводе да није познато да ли се неко налазио у цркви у вријеме кад је избио пожар. Домар, који је стигао на мјесто пожара ускоро по избијању, примио је помоћ љекара због удисања дима, али није хоспитализован.

Старјешина цркве Ђокан Мајсторовић изјавио је да се осјећао да је "усред ноћне море" док је покушавао да дође до цркве, којој је због пожара био блокиран приступ.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви, пренијели су медији.

Он је додао да ће његово одјељење истражити узроке, али је упозорио и да би велика штета коју је претрпјела црква могла да закомпликује те напоре.

"Штета је тако велика да не може да се нађе тачка гдје је пожар избио. Кров је био дрвени и више га нема", рекао је Грибон.

Пожар је захватио и двије православне цркве у Аустралији, а информације о томе стижу само неколико сати након што је у Нјујорку изгорјела српска црква.

Македонску православну цркву Васкрсења у сиднејском предграђу Рокдејлу ватрена стихија потпуно је уништила. Неколико ватрогасаца је повријеђено, а евакуисано је 60 штићеника старачког дома који се налази у близини цркве.

 Грчка православна црква Благовијести у Мелбурну је оштећена. Још није познато шта је узроковало пожар. 

Пожар је избио и у манастиру Валам у сјеверној Русији.