latinica  ћирилица
02/05/2016 |  15:56 | Аутор: Вечерње новости

Не могу да спавају због грчева

Процјењује се да болне контракције у мишићима поткољенице има око 70 одсто људи старијих од 50 година.
Вјежбање - Фото: РТРС
ВјежбањеФото: РТРС

Старије особе, труднице, спортисти, али и сви који током дана дуже ходају, стоје или сједе, због претјераног оптерећења мишића поткољенице, могу с времена на вријеме да осјећају грчеве. Такозване клаудикационе тегобе чешће су када је топло, јер долази до неравнотеже електролита, од којих су најзначајнији магнезијум, калијум и калцијум.

Проблем може да се јави у било ком узрасту, али су ноћни грчеви чешћи, нарочито код радно активних и старијих. Могу да трају мање од 60 секунди, али и више од 15 минута.

Процјењује се да ове тегобе има око 70 одсто људи у шестој деценији. Грчеви могу да се јаве и због одређених хормонских промјена, али и код неких тежих обољења, Паркинсонове болести, дијабетеса, поремећаја функционисања жљезда са унутрашњим лучењем.

- Ноћни грчеви могу да буду и нуспојава коришћења неких лијекова - каже асистент др Марко Драгаш, васкуларни хирург Клинике за васкуларну хирургију Клиничког центра Србије. - Рецимо, диуретици који се узимају за срчана обољења могу да доведу до појаве ноћних грчева, јер помажу избацивање течности из организма у циљу снижавања крвног притиска, а са течностима се излучују и драгоцени електролити.

Ако се појаве ноћни грчеви, треба првенствено појачати унос намирница које садрже магнезијум, калцијум и калијум. У исхрану треба уврстити свјеже воће и поврће, нарочито парадајз и банане, али и рибу, сусам, житарице и немасне млијечне производе.