latinica  ћирилица
03/05/2016 |  08:49 | Аутор: Дојче веле

Њемачка: Рађа се права народна странка?

На конгресу странке Алтернатива за Њемачку није усвојен радикалан програм. Попуњена је рупа на десној страни политичког спектра и АфД је на путу да постане народна странка, сматра Кај-Александер Шолц.

Поглед уназад: АфД је настала за вријеме кризе евра.

Када је та олуја јењавала, а у странци се јавиле подјеле, опала је и популарност АфД – она је у анкетама имала наклоност још само четири одсто бирача. У љето 2015. није било сигурно да ли ће странка уопште преживјети. А онда је дошла избјегличка криза. ЦДУ, СПД, Зелени и Љевичари су се упетљали у културу добродошлице. То је у народу подстакло расположење које је већ дуго тињало у разним срединама и било супротно званичној политици. Чаша се прелила, АфД је ухватила прикључак и њен рејтинг у анкетама је поново порастао.

Многи политичари су се надали да ће АфД већ некако нестати сама од себе. Упозорења новинара су игнорисана – што је био плод ароганције власти. Послије задртог одбијања да се озбиљно схвате како бриге народа тако и успон нове странке, услиједила је сатанизација АфД. И та намјера је имала супротан ефекат: ова странка је постала жртва и популарност јој је даље расла.

И даље на стази успјеха

Изгледа да АфД међу бирачима има велики бонус. Чак ни дискусија о пуцању на избјеглице јој није нашкодила. У школским двориштима на истоку Њемачке, АфД сада има имиџ пљачкаша - на одморима између часова се тајно размјењују информације. Родитељи и јавно мњење имају дручкији приступ, али забрањено воће има посебно сладак укус. Овдје можда расте омладина која се социјализује уз АфД, као што је то некада био случај са покретом Зелених.

Стратешке грешке су се надовезале на развој политичке ситуације посљедњих година: у спектру јавног мњења је на десној страни настала рупа, пошто су се ЦДУ и ЦСУ фокусирале на политички центра. АфД је искористила ту шансу и обратила се изгубљеним конзервативцима. А они су одговорили оданошћу. Јер, још увијек “алтернатива за Њемачку“ за многе – нема алтернативе.

Нова народна странка?

Конкуренција је очекивала да ће АфД на конгресу у Штутгарту склизнути још даље удесно и тако практично испасти из демократског спектра, или да ће њено руководство распасти. Али, конгрес је показао да су те наде изневјерене. Није било устанка. Заоштравање – релативно умјереног – програма када је ријеч о темама као што су ислам, досељавање у Њемачку или абортус, није добило подршку већине делегата. Занимљиво је да је иначе баш подмладак странке био за још радикалнији курс.

И из Европе стиже вјетар који пуни једра АфД. Странке које су јој сродне се у многим европским земљама налазе у успону. Класичне народне странке губе подршку. Ако се тако настави, у Њемачкој ће за неколико година постојати двије нове народне странке: Зелени и АфД. Шта учинити? – Можда хришћанским унијама и СПД сине још понека добра идеја. Из грешака може и да се учи.