latinica  ћирилица
05/05/2016 |  10:39 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Коља и Гробовласници први концерт у Бањалуци свирају на Демофесту

Познати рок блуз састав Коља и Гробовласници наступиће у ревијалном програму деветог издања Демофеста, који ће ове године бити одржан од 21. до 23. јула на тврђави Кастел у Бањалуци.
Коља и Гробовласници - Фото: РТРС
Коља и ГробовласнициФото: РТРС

Предвођен признатим глумцем, редитељем, сценаристом и музичарем Николом Кољом Пејаковићем, састав Гробовласници ће тако засвирати први концерт пред бањалучком публиком.

"Долазимо на позив Демофеста, али тај позив није дошао случајно. Покушавали смо да нађемо модус како да одсвирамо концерт у Бањалуци и овај позив је плод неких разговора и договора од прошле године", каже Коља.

Додаје да бенд може само бити захвалан организаторима што су им омогућили да 22. јула одсвирају "најважнији концерт послије београдског Дома синдиката", подсјећајући на први концерт Коље и Гробовласника икада.

"Бањалука је град у коме сам рођен, Чаире и школско игралише ОШ Филип Мацура су мјеста гдје се зачела и одрастала једна генерација бањалучких музичара, од Басданса, Динара па све до, ето, Коље. Чаире су, за мене, митско мјесто и нема важнијег концерта и важнијег дуга дјетињству од концерта на Кастелу", закључује Коља.

Коља и Гробовласници ће тако заокружити дио ревијалног програма Демофеста, који поред њих још чине и бенд Хладно Пиво и састав Бомбај штампа, па ће распоред до сада познатих ревијалних наступа деветог Демофеста по данима изгледати овако:

21. јул – Хладно пиво
22. јул – Коља и Гробовласници
23. јул – Бомбај штампа

Иначе, Коља иза себе има три студијска издања, и то "Мама, немој плакати" (2001), који је снимљен са пратећим бендом Смак Бијелог Дугмета, "Коља" (2009) и "Гробовласници" (2013). Коља је, такође, аутор музике за филм "Нормални људи" (2001), као и за кратки филм "Свадба" (2005). Премда студијски активан, први јавни концертни наступ у каријери је одржао тек 21. марта 2015. године, праћен саставом Гробовласници, који углавном чине музичари из Смака Бијелог Дугмета. Поред Коље, који је задужен за вокал и гитару, у бенду свирају Војислав Воја Аралица (гитара), Иван Алексијевић (клавијатура), Дејан Деки Момчиловић (бубањ), Никола Усановић (бас гитара) и Дарио Гајић (гитара).

Подсјетимо, на девети Демофест пријавило се 467 демо бендова са еx-Yу простора, а имена 30 састава који ће наступити у такмичарском програму биће позната током јуна, након што жири заврши са преслушавањем пристиглих нумера.