latinica  ћирилица
05/05/2016 |  11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

АФП: Косово и Албанија расадници за "нови фронт" Исламске државе

Алберт и Јасин напустили су своје домове на Косову и у Албанији како би се придружили џихадистима у Сирији, а сада су се вратили кућама како би попунили редове регионалног огранка Исламске државе - такозваног "новог фронта", наводи се у репортажи коју објављује Франс прес.
Албанија (илустрација РТРС) -
Албанија (илустрација РТРС)

Јасин (30), који ради као месар у предграђу Тиране, одбио је да у разговору са новинарима Франс преса каже своје право име из страха од одмазде.

Јасин, отац троје дјеце, који је и био рањен у сиријском граду Алепу 2014. године, рекао је АФП-у да је напустио Албанију "како би помогао сиријском народу", додајући да се нада да ће Алах умјети да препозна његову жртву, иако, како је изјавио, "није умро као мученик".

Алберт Бериша, 29-годишњи дипломац факултета политичких наука, каже да је "емотивну одлуку" о одласку на Блиски исток донио након што је на телевизији и друштвеним мрежама видио шта се дешава у Сирији.

Бериша је, међутим, због своје одлуке да се придружи терористима, прошлог мјесеца осуђен на три године затвора.

Према подацима власти, око 300 становника Косова и око 120 држављана Албаније придружило се џихадистима у Сирији, што је, када се израчуна у процентима, највећи број по глави становника, наводи АФП.

Око 30 бораца се вратило у Албанију, док се на Косову у своје домове вратило њих 120, саопштили су званични извори.

Франс прес подсјећа и на пропагандни видео снимак који је Исламска држава објавила прошле године, под називом "Част је у џихаду: порука народима Балкана", који се у том материјалу описује као "нови фронт" за џихад у Европи.

Према подацима Свјетске банке, просечна мјесечна плата на Косову је око 290 евра, а у Албанији око 370.

Иако, како је за АФП рекао један албански полицајац, новац није главни мотив добровољаца за придруживање исламистичким терористима, обичан борац у редовима ИС у Сирији зарађује мјесечно више од 740 евра, док заповједници добијају око 1.740 евра.