latinica  ћирилица
05/05/2016 |  11:40 ⇒ 11:41 | Аутор: ТАНЈУГ

ФАО: Трећи узастопни мјесец раста цијена хране

Свјетске цијене кључних намирница су у априлу порасле трећи узастопни мјесец, послије четири године пада, саопштила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).

ФАО индекс цијена хране, који мјери мјесечне промјене у корпи житарица, уљарица, мљечних производа, меса и шећера, износио је у априлу просјечних 151,8 поена, за 0,7 одсто више у односу на март, али за око десет одсто испод нивоа од прије годину дана и за трећину испод максималног нивоа из 2011, наводи се у саопштењу ФАО достављеном Тањугу.

Априлско повећање цијена је било предвођено скоком цијена палминог уља, али и житарица у мањем обиму, док су цијене шећера пале послије снажног раста из марта.

ФАО је, такође, повисио прогнозу везано за свјетску производњу житарица у 2016. години, на скоро 2.526 милиона тона, што је готово иста количина као и у 2015. години и потенцијално друга највећа глобална жетва икада.

Такође је подигнута прогноза везано за производњу пшенице, јер су зимски временски услови били повољни за усјеве у Европској унији, Руској Федерацији и Украјини.

За ову годину, очекује се производња пшенице од 717 милион тона, што је и даље за 16 милиона тона мање у односу на прошлогодишњи рекорд.

Прогноза производње пиринча је задржана на 495 милиона тона, што је за око један проценат више у односу на прошлогодишњу производњу.