latinica  ћирилица
05/05/2016 |  11:53 | Аутор: СРНА

Приједор: Сезона гријања продужена за 20 дана

Приједорска "Топлана" је због ниских температура ваздуха продужила сезону гријања за 20 дана и централно гријање приједорски потрошачи у континуитету имају до данас.
Приједор - топлана - Фото: РТРС
Приједор - топланаФото: РТРС

Директор "Топлане" Љиљана Деспотовић подсјетила је да сезона гријања по правилницима траје од 15. октобра до 15. априла, а да постројења морају бити спремна од 1. октобра до 30. априла.

"Пошто је и након 30. априла настављен тренд ниских темперетура, ми смо одлучили да гријемо до данас. За наредне дане најављује се топлије вријеме тако да гријање престаје данас", рекла је Деспотовићева на конференцији за новинаре у Приједору.

Говорећи о финансијским показатељима, она је оцијенила да је губитак капитала и даље огроман и износи девет милиона марака, да су дугорочна кредитна задужења повећана за нових 13.670.000 КМ и износе укупно 39 милиона марака, али да је и вриједност средстава повећана за више од четири пута, односно са шест на 26 милиона марака.

"Оно што је битно је да смо, ипак, задржали одређен број корисника и приходе од гријања на истом нивоу као прошле године, а смањили смо пословне расходе преласком са мазута на биомасу", навела је Деспотовићева.

Она је појаснила да је за мјесец и по на почетку сезоне гријања утрошено више од милион марака за мазут, а за преостала четири мјесеца 1,6 милиона марака за дрвну сјечку.

"То најављује оптимистичне показатеље за будућност `Топлане` и потврђује да смо изабрали најбољу опцију инвестицијом у прелазак са мазута на биомасу чиме смо добили квалитетније гријање и јефтинији енергент", каже Деспотовићева.

Извршни директор за технички сектор Зоран Кнежевић рекао је да је изградњом нове котловнице централно гријање у Приједору крајем прошле године са 16-часовног прешло на 24-часовни режим.

"Укупно је произведено 54 гигават-часова топлотне енергије, од чега 39 гигават-часова из новог постројења. Утрошено је око 1.560 тона мазута и непуних 17.000 тона дрвне биомасе", навео је Кнежевић.

Он је најавио да предстоји издавање дозвола за постројење за производњу топлотне и електричне енергије, чијим ће се радом додатно стабилизовати тешка финансијска ситуација у предузећу.

"Такође, предстоје нам даље инвестицје на ниову подстаница гдје ћемо уградњом мјерно-регулационе опреме додатно побољшати квалитет гријања, посебно када је ријеч о регулацији дневног и ноћног режима гријања", додао је Кнежевић.

Према његовим ријечима, проблем дотрајале цијевне мреже рјешаваће се у континуитету у складу са могућностима предузећа.

Нова постројења у приједорској "Топлани" пројектована су и изграђена са могућношћу производње и топлотне и електричне енергије на биомасу укупне снаге два пута по 10 мегавата топлотне енергије и 250 киловата електричне енергије.

Главни извођач радова на изградњи овог постројења била је аустријска фирма "Урбас енергитехник", а пројекат је финансиран из кредита Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ од седам милиона евра и донације Шведске међународне агенције за развој /СИДА/ од 1,6 милиона евра.