latinica  ћирилица
07/05/2016 |  08:43 | Аутор: Вечерње новости

Шведска гранчица еликсир здравља

Рецептуре пронађене у старим списима шведског љекара др Самста, откриле су шведску гранчицу, чувену биљну мјешавину коју многи заговорници традиционалне медицине сматрају еликсиром здравља, пишу "Вечерње новости".
Зачини (Фото: Thinkstock) -
Зачини (Фото: Thinkstock)

Прави се од познатог шведен битера, који помаже код чак 46 болести. Ако се често удише овај алкохолни екстракт или тинктура или се ставља на вратни пршљен или на главу као облога, отклања болове, несвјестицу и мучнину, побољшава памћење и подстиче рад мозга. Осим тога, ублажава меланхолију и депресију.

Шведен битер је љековит за кожу, па дјелује код осипа, бубуљица, свих врста краста, уклања ожиљке, опекотине, белеге од рана и посекотина. На опекотине се сипаку капи, које извуку температуру и спријечавају појаву плика. Ране на језику такође нестају када се на њих сипају капи екстракта. Упаљено грло уз отежано гутање биће здраво уколико се ујутру, у подне и увече узима кап еликсира и пусти да полако склизне низ ждријело, тврде стручњаци.

Шведен битер подстиче апетит и помаже варење, отклања грчеве у желуцу чим се попије велика кашика капи тинктуре. Исто тако дјелује и код гасова у цријевима и помаже код затвора.

За болове у жучној кеси ујутру и увече се пије једна супена кашика екстракта, а ноћу се преко болног мјеста ставља облога натопљена овом тинктуром. И болови, као и зујање у ушима, нестају када се у уво стави вата натопљена капима. Поједини тврде да овај метод може да врати слух, ако је узрок зачепљење ушног канала и упала.

Помаже и код болова у материци, а да би се постигао ефекат потребно је три дана ујутру, на празан желудац, узимати једну супену кашику капи растворених у чаши црног вина. Након 30 минута је обавезна шетња, а затим доручак без млијека. Шведске траве олакшавају и порођај ако се двије посљедње недјеље трудноће, ујутру и увече пије кашика капи. Послије порођаја се мајкама препоручује, за бржи опоравак, кашичица капи на два сата, док потпуно не прођу болови. Влажне облоге од капи се стављајуна дојке да крене млијеко и спријечавају упалу млијечних жљезда.

Еликсир регулише мјесечни циклус, помаже код пријевременог губитка менструације и обилног крварења, а ефикасан је и за "бијело прање".

Малаксалост због високе температуре може да се отклони када се неколико пута дневно попије кашика капи, узимају се док се стање не побољша. За кратко вријеме стабилизују пулс и снижавају температуру. Битно је да организам није оптерећен другим лијековима док се узима ова терапија.