latinica  ћирилица
11/05/2016 |  13:23 | Аутор: ТАНЈУГ

У 72. години постала мајка

Индијска жена, која се породила са 72 године, изјавила је данас да "није превише стара да постане мајка" додајући да је тек сада "њен живот потпун", преноси АФП.
Мајка бебе има 72, а отац 79 година - Фото: telegraph
Мајка бебе има 72, а отац 79 годинаФото: telegraph

Даљиндер Каур родила је дјечака након двије године лијечења на клиници за плодност, у сјеверној држави Харајана, са својим 79-годишњим супругом.

Каур рекла да је у браку 46 година и да су она и њен супруг "скоро изгубили наду да ће икада постати родитељи".

"Живјети са тим да не можете да имате дијете код нас значи да сте суочени са подсмијехом, јер се неплодност доживљава као проклетство од бога", рекла је свјежа мајка која је загазила у осму деценију живота.

Каур вјерује да је "Бог чуо њихове молитве". Она каже да је сада пуна енергије и да јој њен супруг пуно помаже око бебе, преноси АФП.

Каур је љекарима рекла да има "око 70 година" што је уобичајено за Индијце, јер већина нема крштеницу. У клиници је установљено да је мајка напунила 72 године.

Љекари из клинике у којој се Каур лијечила кажу да је фетус зачет вантјелесом оплодњом, спајањем јајне ћелије и сперматозоида тог пара, без учешћа млађих донатора. Беба је здрава и јака, и задржана је на клиници само због мале тежине - два килограма по рођењу.

Каурин муж, Мохиндер Синг Гил, који посједује фарму изван Амритсара, рекао је да не брине о својим годинама, рекавши да ће бог пазити његово дјете, којем су дали име Арман.

"Људи стално питају шта ће бити са дјететом кад умремо. Али ми апсолутно вјерујемо у бога. Бог је свемогућ и свеприсутан, он ће се побринути за све", рекао је 79-годишњи отац за АФП.

Анураг Бишнои, начелник клинике, рекао је да је у почетку био скептичан око оплодње, али су тестови показали да је Каур у стању да изнесе трудноћу.

"Прво сам покушао да избјегнем овај случај, јер је изгледала врло слаба. Онда су стигли невјероватни резултати тестова по којима она нема разлога да не изнесе здраву трудноћу", рекао је доктор АФП.

Ово није први овакав случај у Индији. Жена из Утар Прадеша је 2008. године родила близанце, такође са 72 године.