latinica  ћирилица
12/05/2016 |  08:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Роботи ће вршити аутоматизоване хируршке захвате

Роботске операције све више постају уобичајена ствар у САД, али наше роботе и даље морају да наводе хирурзи. Аутоматизовани роботи би, с друге стране, били више досљедни“
Роботи као хирурги (Фото: mercatornet.com) -
Роботи као хирурги (Фото: mercatornet.com)

Научно истраживање спроведено у Америци наводи да би роботи, који би потпуно независно вршили операције на људима, могли да побољшају крајњи исход самих хируршких захвата.

У експериментима вршеним на свињама, хируршки шавови робота били су у истој мјери добри, ако не и бољи, од хируршких шавова, преноси Ројтерс.

Према аутору те студије, др Петеру Киму са Института за педијатријске хируршке иновације “Шеик Зајед“ у Вашингтону, на потпуно исти начин би се захвати могли примјењивати и на људима.

“Роботске операције све више постају уобичајена ствар у САД, али наше роботе и даље морају да наводе хирурзи. Аутоматизовани роботи би, с друге стране, били више досљедни“, рекао је Ким Ројтерсу.

“Без обрзира на то колико су мирне хируршке руке, увијек постоји благо подрхтавање“, додао је Ким.

Како би провјерили да ли су роботи у стању да сами успјешно заврше хируршке задатке, истраживачи су креирали робота Смарт Тишуе Аутономоус Робот, који се састоји од роботске руке и медицинске опреме.

Робот се, током захвата, служио компјутерским програмом да би утврдио гдје и како да постави шав. Најприје су истраживачи тестирали способност робота да споји два дијела свињског ткива, а аутономни робот је у највећем броју случајева надмашио људског хирурга.

Исходи операција су, заправо, у складу са резултатима врсног хирурга – међутим, аутономна роботска хирургија још има дуг пут пред собом прије него што буде спремна за ширу примјену.