latinica  ћирилица
12/05/2016 |  12:13 | Аутор: БЕТА

Операције мозга на будним пацијентима

Болница Сан Рафаело у Милану изводи операције тумора на мозгу на будним пацијентима, како би се избјегло оштећење функционалних дјелова мозга, а успјешно користи и гама нож за лијечење те болести.

Управник одјељења за хирургију миланске болнице Пјетро Мортини је у изјави новинарима из Србије, који су посјетили истраживачки центар, универзитет и болницу Сан Рафаело, рекао да се током операције у сали налази и неуропсихијатар који разговара са пацијентом.

На тај начин хирурзи успијевају да одреде функционалне дјелове мозга и да потом безбједно уклоне тумор, објаснио је Мортини и напоменуо да се операције над будним пацијентима у болници Сан Рафаело изводе сваке седмице.

Мортини, који је специјализирао хирургију у САД, наводи да се пацијент пре операције састаје са неуропсихијатром у оквиру припрема за захват.

И након уклањања тумора, понавља се иста процедура разговора са пацијентом, напоменуо је Мортини и додао да се пацијенти често и не сјећају интервенције, јер се подвргавају одређеној врсти анестезије.

Мортини је рекао да Сан Рафаело, упоредо са хируршким захтјевима, примјењује и методе зрачења гама ножем ради уклањања тумора на мозгу и да у те сврхе користи најмодернији апарат.

Захваљујући гама ножу, малигне ћелије се озраче како би престале да расту и како би постепено одумирале, објаснио је Мортини и навео да је та метода врло прецизна и да послије ње пацијент брзо напушта болницу, то јест да нема дугог периода опоравка.

Гама зрачење се користи и код пацијената код којих је малигни тумор метастазирао и успјешност таквог лијечења је врло велика, оцијенио је Мортини и истакао да болница Сан Рафаело користи гама нож од 1994.

У Италији се у шест здравствених установа користи лијечење гама ножем, а та метода је први пут почела да се примјењује у медицини 1968. године у Шведској. Нпр. у Србији се гама нож користи од прошле године.