latinica  ћирилица
13/05/2016 |  09:23 ⇒ 09:24 | Аутор: Агенције

Забрањено пушење – чак и у Турској!

Читава Европа је у антипушачком расположењу, а земља у којој се најдаље отишло са забранама је – Турска. Тамо је забрањено чак и пућкање луле у традиционалним чајџиницама. То угрожава мајсторе за прављење лула.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Још почетком 2007. је на снагу ступила смјерница Европске уније којом се увелико ограничава рекламирање цигарета и дуванских производа. У готово свим земљама ЕУ су такве рекламе већ потпуно нестале, у Њемачкој још постоје изузеци. Тако је дозвољено још оглашавање плакатима и билбордима, а дозвољени су и пропагандни спотови пре пројекција у биоскопским дворанама након 18 часова. Сада је немачка влада опет израдила приједлог закона за ширу забрану у жељи да се смањи број никотинских зависника.

На оне које редовно купују цигарете то неће имати никаквог утицаја. То нико и не очекује. Али вјероватно ће дјеловати превентивно. Тешко је то тачно утврдити јер се не могу изоловати реакције појединаца. Али испитивања у лабораторији су показала да такве фотографије не изазивају никакве позитивне реакције код непушача. И на крају је управо то што се жели постићи: пушење уопште учинити мање позитивним. Само пушење, кад се почне, није позитивно, али то треба тек научити. А кад се и у друштву то више не повезује с позитивним стварима, с лијепим паковањем или рекламом, онда ће то једног дана само од себе изумријети. Већ се виде назнаке тог процеса кад се погледа колико мало младих уопште почиње с пушењем.