latinica  ћирилица
13/05/2016 |  16:30 | Аутор: СРНА

Давидовић: Сваки пети брачни пар има проблем са стерилитетом

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић изјавила је данас да се мора учинити све да проблем драстичног пада наталитета у Српској буде ријешен, те навела да сваки пети брачни пар има проблем са стерилитетом.
Јасмина Давидовић, министарка породице, омладине и спорта РС - Фото: СРНА
Јасмина Давидовић, министарка породице, омладине и спорта РСФото: СРНА

Давидовићева је рекла да проблем са стерилитетом постаје све већи због чињенице да се млади све касније одлучују на заснивање породице, што је, како каже, разумљиво, јер на ту одлуку утичу многобројни материјални фактори.

Она је истакла да ни у раније периоду није било прилике да се стекну сви материјални услови, те да је далеко боље да млади који имају стабилну везу заснују породицу и уз нека минимална финанијска средства, јер ће све што заједно остваре још више учврстити ту везу.

"Млади треба у себи да нађу снагу да се ухвате у коштац са животним проблемима, те да их превазилазе, а не да пусте да пролази вријеме у којем треба да оснују породицу", рекла је Давидовићева новинарима, поводом обиљежавања 15. маја, Дана породице.

Давидовићева је напоменула да ресорно министарство у неколико домена помаже развоју и оснажењу породице.

"Фонд треће и четврто дијете функционише од 2006. године и представља подршку жени која за треће дијете добије 600 КМ, а за четврто 450 КМ", навела је Давидовићева.

Она је додала да је Министарство за овај фонд до сада обезбиједило осам милиона КМ.

Давидовићева је подсјетила да Министарство даје подршку и младим брачним паровима у виду каматне стопе од 1,5 одсто за стамбене кредите.

"Циљ је да брачним паровима помогнемо да се лакше одлуче за стамбени кредит како би обезбиједили стан гдје ће формирати своју породицу", рекла је Давидовићева.

Међународни дан породице почео је да се обиљежава 1994. године одлуком Генерална скупштина УН.