latinica  ћирилица
13/05/2016 |  19:31 ⇒ 21:09 | Аутор: РТРС

Полиција Српске спремна да обезбиједи оба скупа (ВИДЕО)

Полиција Републике Српске спремна је да сутра обезбиједи оба скупа, потврђено је из МУП-а. Одобрили су мирно окупљање, али забранили било какву шетњу.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Присталице опозиције биће у бањалучком парку "Младен Стојановић", а власти на Тргу Крајине. Километар и по удаљени једни од других биће спријечени да се састану.

Постоје поуздане информације да у Бањалуку долазе појединци и екстремистичке групе из региона, чије намјере нису добронамјерне, каже министар унутрашњих послова Драган Лукач. Напад на институције Републике Српске, рушење или било какав други вандализам, тврди, биће осујећени и ригорозно кажњени.

Протест опозиције и митинг власти у Бањалуци, заказани за сутра у 12 часова, у МУП-у Српске оцјењују високоризичним догађајем какав овај град не памти. Зато је ангажовано 2.000 полицајаца, скоро двоструко више од броја који је обезбјеђивао скуп поводом отварања џамије Ферхадије прошле седмице. У Бањалуку би сутра требало да дође од 100 до 150 аутобуса присталица опозиције и од 150 до 200 аутобуса оних који подржавају власт. У свим аутобусима биће полицајац, а аутопревозници су дужни да направе спискове путника и предају МУП-у.

Министарство безбједности у Савјету министара Граничној полицији БиХ наложило је да појача мјере контроле и да не дозволи улазак појединацима и групама, за које се сумња да иду на скуп у Бањалуку, са намјером да изазову инцидент.

Сви они који нападну полицију и институције Републике Српске или на било који други начин буду показивали вандализам, биће строго санкционисани. МУП је, подсјећамо, одобрио оба скупа - опозицији у парку "Младен Стојановић", власти на Тргу Крајине, али забранио шетњу. Опозиција је због тога уложила жалбу и тражила да умјесто од Парка до Трга Крајине, шетају у другом правцу, неоткривајући која би то траса била.

Ипак у рјешењу је наведено да жалба не одлаже извршење ранијег рјешења МУП-а. Полиција ће на више мјеста контролисати и усмјеравати саобраћај, а биће постављене и ограде као препреке, да се учесници скупова не би сусрели.