latinica  ћирилица
16/05/2016 |  13:55 ⇒ 13:56 | Аутор: Телеграф

Намирница која снижава притисак, спречава срчани и мождани удар

Урме имају широк спектар здравствених и нутритивних вриједности, због чега многи кажу да је то најздравије воће на планети. Готово да нема болести код које урме не могу да помогну.
Урме (Фото: Shutterstock) -
Урме (Фото: Shutterstock)

Одличан извор гвожђа

Анемични пацијенти требало би да једу што више урми, јер су оне одличан извор гвожђа. Око 100 г урми садржи око 0,90 мг гвожђа, што је око 11 одсто препорученог дневног уноса. Гвожђе, као дио хемоглобина унутар црвених крвних зрнаца, одређује носивост кисеоника у крви. Највише потребе за гвожђем имају дјеца у пубертету и труднице.

Заустављају пролив

Урме садрже калијум, који је користан код заустављања пролива. Осим тога, урме помажу да се цријевна флора што брже обнови. Редовним узимањем урми олакшаћете цријевима да створе добре бактерије.

Лијек за тврду столицу

Исто као што заустављају пролив, урме могу да помогну да се храна брже и лакше свари. Потребно је узети неколико урми и увече их ставити у чисту воду. Током ноћи урме ће пустити свој сок, који је изврстан лаксатив, што ће стимулисати лијења цријева. У САД, урме се фабрички пакују у мале бочице као лијекови и преписују се за затвор.

Регулишу тјелесну тежину

Због високог удјела хранљивих материја, урме код човјека изазивају осјећај ситости и помажу при мршављењу. Ако на празан стомак поједете урму, она ће регулисати рад цријева и организму дати потребни шећер. Урме немају холестерол, али имају доста шећера, па бисте се од претераног узимања урми могли да се угојите. Килограм урми садржи близу 3.000 калорија што представља минимум дневних потреба човјека који је активан цијели дан.

Снижава холестерол

Урме имају способност да смање ниво ЛДЛ лошег холестерола у тијелу. Зато је ово изврсна храна за људе са високим холестеролом, који узрокује масне наслаге у артеријама, које доводе до стварања крвних угрушака и других срчаних болести.

Јачање срца

Особе за слабим срцем могу користити ово невјероватно воће. Током ноћи потопити урме са сјеменкама у воду. Ујутро уклонити сјеменке из урми, самлети их у блендеру заједно са водом у којој су током ноћи стајале. Овај природни лијек узимати неколико пута дневно како би се ојачало срце.

Смањују крвни притисак

Урме су веома погодна храна за људе који пате од високог крвног притиска. Оне садрже врло мало натријума, а богате су калијумом. Стандардна порција од пет или шест урми даје око 80 милиграма магнезијума, есенцијалног минерала који доприноси ширењу крвних судова. Истраживања показују да 370 мг магнезијума дневно, може смањити крвни притисак.

Штити од можданог удара

Једна од кључних предности урми је њихова способност да регулишу рад нервног система, захваљујући богатом садржају калијума. Истраживања су показала да већи унос калијума (око 400 мг) може смањити ризик од можданог удара за 40 одсто.

Повећава сексуалну издржљивост

Прегршт урми потопити у козије млијеко и оставити да стоји током ноћи. Ујутро урме измиксујте с млијеком, додајте мед и кардамом (врста зачина). Овај сируп могу пити особе оба пола, јер он јача тијело и појачава ниво енергије.