latinica  ћирилица
18/05/2016 |  09:33 | Аутор: РТРС

Овај планински врх је заправо виши од Монт Евереста

Највиши планински врх на свијету је Монт Еверест, зар не? Е па није. Научници тврде како је по једном мјерењу највиши врх на свијету у ствари Монт Чимборазо у Еквадору, пише Њујорк тајмс.
Монт Чимборазо у Еквадору (фото: Wikimedia Commons) -
Монт Чимборазо у Еквадору (фото: Wikimedia Commons)

Неактивни вулкан у Андама, врх Чимборазо уздиже се око 6.248 метара изнад нивоа мора, што је знатно ниже од познатих Еверестових 8.848 метара. Али ствар изгледа нешто другачије када мјерите од самог средишта Земље.

То је зато што Земља није равна, али није ни савршена кугла. Планета је спљоштена на половима и лагано избочена око струка, због чега је опсег око 21 километар шири око екватора. А Чимборазо је близу екватора, док се Еверест налази на 28. степену сјеверне географске ширине, готово једну трећину удаљености према полу.

Монт Чимборазо је у индијанском народном предању приказиван као мушкарац у олујној вези са нижом и активнијом женском пратиљом, вулканом Тунгурахуом, који избацује пепео што затим пада по леденим падинама Чимбораза.

Жозефина Васкез, археолог на Универзитету Сан Франциско у Киту, рекла је како је Чимборазо “обожаван још од предколумбовских времена“, и да је “још увек свијета планина гдје се сматра како сте близу Богу.“

Током недавног успињања којим се прославила 280. годишњица мисије из 1736. године под вођством авантуристе Чарлса Мари де Ла Кондаминеа, француски научници су открили да је Чимборазо око 5 метара нижи него што се прије мислило, али су уједно потврдили како се ради о највишем врху мјереног од самог средишта Земље.

А зашто је онда Еверест побрао сву славу? Због пењања.

Успињање по Евересту типично захтијева десетодневно путовање до базног кампа, шест недјеља аклиматизације, и седам до девет дана пењања до врха. Пењање на Чимборазо може се обавити за двије недјеље, с даном до два самог пењања након аклиматизације, тврди Тод Бурлесон, предсједник планинарске компаније "Alpine Ascents International".

“Али немојте ме погрешно схватити, ја не потцјењујем ту планину“, рекао је. “Ради се о сјајном тренингу за велике планине.“

Извор: Б92/Фокус