latinica  ћирилица
18/05/2016 |  20:47 | Аутор: Б92

Поноћно грицкање: Били смо у заблуди?

Најновије научно истраживање показало је да конзумирање оброка након осам сати увече не утиче на гомилање сувишних килограма.
Храна - Фото: илустрација
ХранаФото: илустрација

Истраживачи Краљевског колеџа у Лондону нису пронашли никакву значајну везу између касних оброка и вишка килограма код дјеце, показало је ново истраживање.

Резултати претходних истраживања указивали су на то да би добро темпирани оброци могли да имају велики утицај на биолошки ритам.

То значи да би такође могли да имају велики утицај на метаболичке процесе у организму, што би за посљедицу могло да има повећани ризик од гојазности.

Ипак, ова истраживања била су врло ограничена. Резултати нове студије, у којој је учествовало 1.620 дјеце у периоду између 2008. и 2012. године, показали су да код дјеце која су вечеру конзумирала између 8 и 10 увече није забиљежен повећан ризик од гојазности у односу на дјецу која су посљедње оброке у току дана јела између 2 и 8 по подне.

“Резултати ове студије су прилично изненађујући. Мислили смо да ћемо наћи везу између касног конзумирања оброка и повећаног ризика од гојазности, али то није био случај. Оваквим резултатима можда је допринио мали број дјеце из групе која су јела оброке након 8 сати увече“, закључила је доктор Герда Пот, професор универзитета Врије у Амстердаму.