latinica  ћирилица
19/05/2016 |  08:12 | Аутор: СРНА

САД: 622 милиона долара за борбу против вируса зика

Представнички дом Конгреса САД усвојио је приједлог закона о издвајању 622,1 милиона долара за контролисање ширења вируса зика, што је далеко мање од износа који је тражио предсједник Барак Обама и мање од рјешења усвојеног у Сенату.

Приједлог закона усвојен је са 241 гласова "за" и "184" против у дому који је под контролом републиканаца.

Бијела кућа је запријетила да ће уложити вето на овај закон, с објашњењем да су средства недовољна. Обамина администрација тражила је 1,9 милијарди долара.

Сенат је претходно омогућио усвајање 1,1 милијарди долара за борбу против вируса који преносе комарци, а који је повезан са поремећајима у развоју беба.

Републиканци сматрају да њихов приједлог закона, заједно са 589 милиона долара које је Обамина администрација већ преусмјерила за сузбијање зике из неискориштених средстава из борбе против еболе, осигурава довољно новца до 30. септембра, када се завршава ова фискална година.

Амерички здравствени званичници закључили су да зараза зиком код трудница може да изазове микроцефалију, поремећај у развоју беба који се манифестује умањеном главом и осталим озбиљним проблемима.