latinica  ћирилица
19/05/2016 |  15:09 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Уређивачки колегијум РТРС-а најоштрије осуђује изјаву Драгана Мектића (ВИДЕО)

"РТРС је фашисоидна телевизија и тровач јавног простора", изјавио је министар безбједности у Савјету министара, Драган Мектић, на хитној конференцији за новинаре коју је сазвао због извјештавања о, како је рекао, његовом приватном животу.
РТРС - РТВ дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ домФото: РТРС

Мектић је рекао да РТРС пласира неистине иза којих стоји експерт за безбједност, Џевад Галијашевић и даје простор свима који ће причати неистине против њега и то све по налогу предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Извјештавање о дипломи Више управне школе, а за коју је Мектић тврдио да је диплома Правног факултета, министар безбједности БиХ, назвао је нејвероватним неситинама које шири РТРС. Мектић међутим није коментарисао чињеницу да га Загребачки правни факултет нема на списку својих дипломаца, већ је телевизију оптужио за континуиране нападе на њега.

За наводе које је изнио експерт за безбједност Џевад Галијашевић, а које је пренио РТРС, о повезаности Мектића са хрватским обавјештајним службама и његовом могућем, хрватском поријеклу, Мектић је рекао да су националистички и фашиситички и да ће затражити од РАК-а да реагује.

Нејасно је како је министар мислио да неко треба толерисати чињеницу да је он Хрват, ако заиста јесте, јер је Мектић у свом ширењу међуетничке љубави, чини се, заборавио да је он изабран као српски представник у институцијама БиХ?!.. Нејасно је и како би неко требао да игнорише чињеницу да нема диплому, а да обавља најодговорнију безбједносну функцију у Босни и Херцеговини? Нејасно, јер је Мектић након конференције, побјегао од новинара.

Мектић је исто учинио и када га је након преса позвао предсједник Републике Српске Милорад Додик, и то на Мектићев захтјев, јер је министар у свом говору позвао, да како је рекао, заустави лажи о њему.

Џевад Галијашевић наводи да га приватно не интересује ни Мектићева диплома, ни његови родитељи. Чињенице да је рођен у једном хрватском селу и да има фалсификовану диплому су подаци релевантни за његову функцију, изузетно важну за безбједнеост БиХ.

Уређивачки колегијум РТРС, најоштрије је осудио изјаву министра Мектића, наводећи да Телевизија никада није улазила у ничији приватни живот, па ни Мектићев. Новинари РТРС искључиво су истраживали истинистост навода о његовој стручној спреми и утврдили да су подаци објављени на сајту Министарства нетачни. Ако Мектић сматра да је РТРС поступио непрофесионално, Колегијум га позива да се обрати РАК-у. С друге стране, позива Савјет министара, СДС и сва новинарска удружења да осуде иступ Драгана Мектића.