latinica  ћирилица
19/05/2016 |  20:34 ⇒ 20:40 | Аутор: СРНА

Вишеград- Обиљежен Свјетски дан доктора породичне медицине

Удружење доктора породичне медицине Републике Српске данас је у Андрићграду обиљежило Свјетски дан породичне медицине и тим поводом организован је стручни симпозијум под називом "Мисли на своје здравље и здравље своје породице", коме је присуствовао и министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.
Вишеград- Свјетски дан доктора породичне медицине - Фото: СРНА
Вишеград- Свјетски дан доктора породичне медицинеФото: СРНА

На симпозијуму је учествовало око 50 љекара из региона, а глобална тема је борба против пушења.

Богданић је рекао да је концепт породичне медицине веома значајан сегмент здравственог система Републике Српске који добро функционише, али је истакао да га у наредном периоду треба унапређивати.

Он је навео да ће учешће свих љекара на овом скупу допринијети и побољшати систем од којег највећу корист треба да имају пацијенти.

"Трећина мушкараца и четвртина жена у Републици Српској конзумирају дуван. Једини одговор је превенција и то је кључна улога свих љекара. Превенцији треба да дамо већи значај него што смо то до сад успијевали оптерећени лијечењем и дијагностиком", објаснио је Богданић.

Он је навео да ће Министарство здравља и социјалне заштите наставити да са Институтом здравља за јавно здравство предузима мјере усмјерене на подизање свијести о штетности пушења, формирању непушачких ставова и одговорности према властитом здрављу.

Предсједник Удружења Драшко Купрешак указао је на штетност конзумирања цигарета, које могу да узрокују многе компликације на крвним судовима, од високог притиска до инфаркта.

"У свакодневном раду имамо велики број пацијената који су оптерећени лошим навикама - гојазношћу, пушењем, конузимирањем алкохола и стресом", каже Купрешак, те додаје да је пушење један од значајних фактора у кардиоваскуларном ризику, те да пушачи чине око 30 одсто пацијената.

Купрешак је напоменуо да Удружење пети пут организује Свјетски дан породичне медицине, а да је ове године у Андрићграду јер сматрају да је ова регија мало касније кренула у реформу, те да је потребна стручна логистика.

"Овдје данас имамо колеге из Источног Сарајева, Рудог, Сокоца, Калиновика, Вишеграда и желимо да им дамо подршку у свакодневном раду, да буду посвећнији свом послу, те да, уколико имају одређене дилеме, могу делегирати локалне проблеме да би заједничким снагама дошли до најбољих рјешења", истакао је Купрешак.

Директор Дома здравља Вишеград Љубиша Шкипина рекао је да је данашњи скуп прилика да се разговара и да се систем породичне медицине унаприједи, као и да љекари породичне медицине добију нова сазнања који ће им користити у будућем раду.