latinica  ћирилица
20/05/2016 |  13:17 | Аутор: Б92

Мери Јовановић треба да стави Кијев под контролу САД

Нови амбасадор САД у Украјини умјесто Џефрија Пајета биће Мери Јовановицћ, која има српске, руске и њемачке корјене, пише Спутњик.

Нова представница Вашингтона у Украјини, како сматрају руски аналитичари, од свог претходника наслиједила је тешко бреме, с обзиром на то да Пајет није успио да обузда кијевске власти и владајуће кланове олигарха.

Јовановићева сада треба да учини све оно што Пајет није – да Украјину стави под пуну контролу САД.

Пајет, који је играо важну улогу у организовању државног преврата у тој земљи почетком 2014. године, биће именован за амбасадора САД у Грчкој.

Медији пишу да Јовановићева формално испуњава све услове за “преузимање Украјине“. Она је већ радила од 2001. до 2004. као замјеница америчког амбасадора у Кијеву, а од 2005. била је амбасадор САД у Киргизији, а затим од 2008. до 2011. и у Јерменији.

​Претходно је на различитим дужностима била у америчким амбасадама у Канади, Русији, Сомалији и Великој Британији.

Посљедњих година је радила као замјеница помоћника државног секретара САД у Бироу за послове Европе и Евроазије, а раније је у Стејт департменту била задужена за односе САД са Скандинавијом, балтичким земљама и Централном Европом.

Мери Јовановић је завршила Принстонски универзитет и Пушкинов институт. Одлично говори руски (није познато да ли говори и српски), а магистрирала је на Националном војном колеџу одбране.

Рођена је у Канади. Њен деда по очевој линији био је Србин, који се на крају Првог свјетског рата обрео у руском граду Чити.

За њеног оца Михаила Јовановића се зна да је рођен у Чити одмах послије Октобарске револуције 1917. године, а да је за време Другог свјетског рата успио да побјегне из нацистичког логора.

​О њеном деди Србину постоје штуре информације – наводно се послије рођења сина вратио у Србију, а одатле је отишао у Канаду.

За мајку Мери Јовановић се наводи да је “напола Рускиња која је васпитавана у Њемачкој“.

Прича се да је њен деда по мајчиној линији био противник бољшевика, па је из Русије побјегао у Њемачку, гдје је и одрасла његова ћерка Нађа.

Родитељи Мери Јовановић, Михаило и Нађа, срели су се након што је њена мајка напустила Немачку.

Након неколико година живота у Канади, породица се преселила у САД када је Мери било три године.

Одрасла је у америчкој држави Конектикат, гдје је 1976. године завршила “Кент скул“, у којој је њен отац, полу-Србин, а полу-Рус, предавао француски и руски, а мајка полу-Рускиња и полу-Њемица – њемачки.

Након што је дипломирала на Принстонском универзитету, радила је у Њујорку “у рекламном бизнису“, а 1986. ступила је у дипломатију.

С обзиром на то да је већ службовала у Кијеву, Јовановићева је добро упозната са актуелном ситуацијом у Украјини, гдје је остала упамћена по томе што је оптужила другог предсједника независне Украјине Леонида Кучму да је продавао оружје и обавјештајну апаратуру Садаму Хусеину.

Аналитичари сада констатују да САД губе контролу над Украјином, а да Пајет није у стању да се носи са ситуацијом. Они сматрају да ротација амбасадора није била планирана, већ да је Вашингтон био принуђен на такав потез.

Стручњаци нису жељели да предвиђају како ће се Јовановићева снаћи на новој функцији, али су констатовали да је чека тежак посао.