latinica  ћирилица
21/05/2016 |  14:11 | Аутор: ТАНЈУГ

Јужна Кореја: Сладолед за тријежњење

Становници Јужне Кореје, који важе за највеће потрошаче алкохола у Азији, сада ће моћи да се тријезне сладоледом за лијечење мамурлука.
Сладолед - Фото: РТРС
СладоледФото: РТРС

Сладолед "гјеонђо" (у преводу "држи се") лансиран је у ланцу продавница "Видми" и, како се тврди, то је први сладолед намијењен за разбијање посљедица претјераног конзумирања алкохола.

У Јужној Кореји продаја алкохолних пића је велики бизнис, али и продаја лијекова за мамурлук, која годишње достиже вриједност од 126 милиона долара. Ту спадају разне пилуле и напици, али и креме за лице које треба да прикрију трагове бурне ноћи.

Како наводи Ројтерс, међу такве лијекове не спада "супа за мамурлук", која је редован дио менија корејских ресторана.

Јужнокореанци попију годишње 12,3 литра алкохола по глави, показују статистике Свјетске здравствене организације из 2014. године.

Према процјенама јужнокорејског Института за политику здравственог осигурања, конзумирање алкохола је ту земљу 2013. године коштало скоро осам милијарди долара, што укључује губитке у производњи, болничке трошкове и случајеве преране смрти.

У саопштењу продајног ланца наводи се да је име сладоледа за тријежњење одабрано да би "изразило напоре запослених који морају да издрже радни дан послије тешког опијања, као и пружило утјеху онима који морају да дођу рано на посао послије честих бурних ноћи".

Сладолед "гјеонђо" има укус грејпфрута, садржи 0,7 одсто сока плода азијског дрвета ховеније, који је традиционални лијек за мамурлук и забиљежен је у познатој корејској књизи лијекова из 17. вијека.