latinica  ћирилица
23/05/2016 |  08:05 ⇒ 08:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Златна палма Кену Лоучу

Додјелом награда вечерас се завршио Кански фестивал а добитник 69. "Златне палме" је филм британског режисера Кена Лоуча "Ја, Данијел Блејк“, потресна прича о стиду због сиромаштва у Европи погођеној мјерама штедње, јавља АФП.
Златна Палма  (Фото:Tanjug / AP Thibault Camus) -
Златна Палма (Фото:Tanjug / AP Thibault Camus)

Овај социјано ангажовани филм говори о борби малог човјека са системом односно кафкијанским напорима столара Данијела Блејка да добије надокнаду у Британији након инфаркта.

Златну Палму редитељу коме је ово други пут да добија најпретижнију канску награду, уручио је глумац Мел Гибсон.

Награду за најбољу мушку улогу добио је ирански глумац Шахаб Хосеини за филм “Трговац“ иранског оскаровца Асгхара Фархадија, а за женску Жаклин Жозе са Филипина за филм "Ма роса".

Награду за најбољу режију дијеле Румун Кристијан Мунђију за филм "Матура“ о оцу који има дилему да ли ћерки да прича о корупцији и Француз Оливије Асајас за филм "Лични купац" у коме главну улогу игра холивудска звијезда Кристен Стјуарт, који је добио помјешане критике, преноси АФП.

Награду за најбољи сценарио добио је такође "Трговац."

Кански фестивал једна је од најпрестижнијих филмских манифестација на свијету. Први пут је одржан 1939. године, а дефинитивно је установљен као такмичарски фестивал с наградом 1955.