latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:38 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Богданић: До краја године донијети потребне законе

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић очекује да до краја године буду донесени потребни закони и одлуке захваљујући којима ће бити издвајан новац за здравствени сектор у БиХ од акциза на дуван и алкохол.
Драган Богданић - Фото: РТРС
Драган БогданићФото: РТРС

Богданић је истакао да су доношење тих законских рјешења до сада кочили представници из Републике Српске у заједничким институцијама БиХ, које не може назвати представницима Српске, јер да јесу поштовали би одлуку Владе Републике Српске и борили би се за додатни новац у здравству.

"Локални избори би могли додатно закомпликовати причу у вези са акцизама на дуван и алкохол, али очекујем да превлада разум и да до краја године донесемо потребне законе", рекао је Богданић за "Глас Српске".

Он очекује да у наредном периоду буде донесен и правилник о регулисању цијене лијекова у БиХ, јер би у супротном грађани БиХ наставили плаћати скупе лијекове.

Наводећи да је прошле године од 54 дома здравља 21 позитивно пословао, ресорни министар каже да је дошло вријеме да се питање одговорности постави на свим нивоима, те да слиједе смјене свима који не буду одговорно пословали.

Он је додао да је завршена анализа учинка у здравственим установама у Српској, чијим резултатима у Министарству нису задовољни, због чега је донесена одлука о централизацији јавних набавки да би менаџере болница обавезали да се више баве стручним надзором и организацијом, јер се у многим сегментима беспотребно троши новац.

Богданић је рекао да има потешкоћа у исплати плата, али да су успјели да их не смањују, нити да смањују број радника, додавши да ће бити прављене уштеде које неће штетити ни медицинарима, ни пацијентима.

Он је навео да су уштеде могуће ако не буду рађене беспотребне магнетне резонанце, лабораторијски налази, ако боравак у болницама буде сведен на рационалан период.

Наводећи да су трошкови за лијекове на рецепт 2006. године износили 25 милиона КМ, Богданић каже да сада износе 75 милиона КМ.

"За рехабилитације смо издвајали осам милиона, а сада 18 милиона. За протезе је 2006. године трошено 2,5 милиона, а данас девет милиона КМ", рекао је Богданић и закључио да све ово треба рационализовати.