latinica  ћирилица
23/05/2016 |  09:56 ⇒ 20:49 | Аутор: РТС

Преминуо Бата Живојиновић (ВИДЕО)

Великан српског и југословенског филма Велимир Бата Живојиновић преминуо је синоћ у 22.45 у болници "Свети Сава" у Београду.
Бата Живојиновић -
Бата Живојиновић

Велимир Бата Живојиновић био је јединствена и оригинална појава у кинематографији и култури Србије и бивше Југославије. 

Живојиновић је одиграо највише улога у цијелом региону, а у свијету је познат прије свега по улози у филму "Валтер брани Сарајево", који је мега популарност доживио у Кини. Рођен је 5. јуна 1933. у селу Кораћица близу Београда.

Као петнаестогодшњак је радио као сценски радник и статирао у Академском позоришту "Бранко Крсмановић" у Београду. Потом је похађао средње глумачке школе у Нишу и Новом Саду. Послије завршетка средње школе уписао је позоришну академију у Београду.

У Београдском драмском позоришту је играо неколико година и у том периоду је имао и до 300 ангажмана годишње.

На филму, којем се потпуно посветио, дебитовао је 1955. у "Песми са Кумбаре" Радоша Новаковића.

По Живојиновићевим ријечима, прву значајнију улогу добио је 1957. године у филму Вељка Булајића "Влак без возног реда".

Живојиновић је играо у више од 340 филмова и ТВ серија.

Публика га памти по улогама у партизанским филмовима сниманим шездесетих и седамдесетих година, Валтера у "Валтеру у Сарајеву" Хајрудина Крвавца, у филмовима "Битка на Неретви" и "Козара" Вељка Булајића, као пијаног Загорца из "Бреза" Анта Бабаје, као и улози "У раљама живота'' Рајка Грлића.

Ту су и антологијски филмови српске кинематографије "Маестро и Маргарита", "Скупљачи перја", "Три".

Памте се и његове улоге у лаким комедијама.

Добитник је награде за животно дјело "Славица", у два наврата "Златне арене" Југословенског филмског фестивала у Пули и бројних других признања.

Послије увођења вишештраначког система у Србији изабран је за посланика Социјалистичке партије Србије у неколико сазива парламента, а 2002. је био и њен кандидат за предсједника Србије, када је освојио око 120.000 гласова.

Живојиновић је био међу оснивачима, а једно вријеме и предсједник Удружења филмских глумаца. Он је и један од оснивача Филмског фестивала у Сопоту.

На овогодишњем Фесту додељена му је награда Београдски побједник за животно дјело.