latinica  ћирилица
23/05/2016 |  16:06 ⇒ 18:18 | Аутор: РТРС

У Зворнику мањак гробних мјеста (ВИДЕО)

Због великог прилива становништва у град у посљедњих 20 година, специфичног географског положаја градског гробља у Каракају и повећане стопе морталитета, у Зворнику мањак гробних мјеста. Надлежни истичу да се настоји изнаћи рјешење за проширење градског гробља.
Каракај - гробље - Фото: Screenshot
Каракај - гробљеФото: Screenshot

У просјеку годишње се на Градском гробљу у Каракају укопа 100 покојника. Стари дио гробља више од десет година је попуњен. На новом горњем дијелу, остало је тек неколико десетина слободних гробних мјеста.

Јован Томић, директор АД "Водовод и комуналије, каже да тренутно има још простора гдје нису изливене гробнице, односно за неких четири до пет мјесеци.

Цијена гробног мјеста је 400 марака без ПДВ-а. Зворничане брине да ли ће имати гдје укопати покојнике. Свештенство се нада изналажењу најбољег рјешења.

Славенко Томић, протојереј-ставрофор наводи да би људи вољели да менају проблема у вези с гробним мјестима гдје би  њихови најмилији били сахрањени.

Опција је неколико када је ријеч о проширењу. Одлуку ће, у сарадњи са предузећем "Водовод и комуналије" које управља гробљем, донијети надлежни у Градској управи.

- Очекујемо да ће тај локалитет већ бити дефинисан до краја овог мјесеца када ће се наћи на Скупштини Града и локална заједница ће узети значи ново земљиште за проширење постојећих гробаља, истиче Бојан Ивановић, в.д. замјеник градоначелника Зворника.

Тај локалитет, по свему судећи, биће оближња парцела површине пет хиљада квадрата за чији ће откуп Град издвојити 100 хиљада марака. Томић додаје да је то рјешење  седам до 10 година.

Планираним проширењем, проблем ће бити дјелимично, али не и трајно ријешен. То трајно рјешење у будућности би требало бити ново градско гробље.