latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:31 ⇒ 24/05/2016 | 08:05 | Аутор: РТРС

Ко и за чије интересе злоупотребљава пописни материјал у БиХ? (ВИДЕО)

Много прије него што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић једнострано донио одлуку о методологији обраде података сарајевска јавност – поједини медији, демографи и политичари изнијели су податке о националној заступљености конститутивних народа у БиХ, па чак и до детаља анализирали и спорне пописнице.
Попис - Фото: РТРС
ПописФото: РТРС

Ништа необично да подаци о етничкој припадности, вјероисповјести и језику и након Одлуке нису Законом заштићени!

Да ли ће се Тужилаштво БиХ бавити и очигледним непоштовањем Закона о попису и злоупотребама положаја појединаца унутар Агенције?

Из Тужилаштва БиХ тек обавјештење да прате дешавања! Претходно су саслушали водеће статистичаре у БиХ, па и Велимира Јукића. Како сазнајемо, поступајућег тужиоца Мирослава Марковића, међутим није интересовало ко то непоштује Законе. Можда ће заинтересовати представнике Међународне мониторинг мисије и ЕУРОСТАТА који ових дана стижу у Сарајево. О попису ће бити ријечи и на састанку код предсједника Републике Српске Милорад Додика, на који ће се, према најавама, одазвати представници Срба у заједничким институцијама БиХ.

Све под плаштом наводне демократске европске праксе, бриселски статистичари посјећивали су босанскохерцеговачке. И ту исту праксу мијењали на бх. тлу, онако како је Сарајеву одговарало. Понудили су ни мање ни више већ пет метода обраде података. И сваки пут, чим они Сарајево напусте, у јавности су освитали прецизни подаци у апсолутним и индексним бројевима, о националној заступљености конститутивних народа. Јавно су збрајали сарајевски новинари и демографи оно што, по закону никако нису смјели! И на крају креирали резултат који им одговара. БиХ је већинска бошњачка земља са 50,10 процената те етничке групе у укупном броју становника. Њихове жеље Велимир Јукић само је, касније потписао. Најчешће цитирани демограф Хасан Золић, данас тврди – све је само процјена.

- Ја узимам све у обзир – све што је било `91. Све сам ја узмао и колико је процјене да је погинуло, одселило итд. И онда питање наталитета, морталитета, природног прираштаја и дошао сам до неких тих процјена - каже Золић.

Процјењивали су и други. Али не тако прецизно као Золић који националну структуру потенцира не у хиљадама или десетинама хиљада, већ у јединицама! Знали су Золић и поједини сарајевски новинари, још у новембру прошле године, када су водећи статистичари тек оквирно наговјештавали број спорних пописница и њихову националну структуру. Не може међутим да објасни – како је могуће да од 1991. године, најбројнији народ у БиХ има најмање ратне и послијератне губитке!? - око 139.000! Наспрам примјера ради Срба – како то у Сарајеву воле рећи – агресора, чији су демографски губици дупло већи.

- То значи да неке неформалне групе имају све податке. Очигледно су подаци негдје обрађени и да је само био притисак да се донесе Одлука и да су подаци спремни! Удио Бошњака не може бити већи од 45 одсто - каже демограф Стево Пашалић.

Подаци неформалних група стигли су и до америчке ЦИЕ, признаје Золић.

- То податке што је ЦИА дала, ми смо исто радили процјене, давали смо им процјене, ја сам исто давао. Сад сам дошао до неких нових сазнања - каже Золић.

Како су Золић и његова екипа долазили до нових сазнања?! Поново без објашњења?! У Агенцији за статистику БиХ на наша питања селективно одговарају! И тврде како су још 2013. године предузели све мјере заштите пописне грађе. Замјеник директора Агенције у то се баш и није увјерио. А тражио је доказе на увид!

- Нисам никад добио на увид документацију којом је регулисана заштита тих података - каже Миљан Попић, замјеник директора Агенције.

И није никад Агенција процјењивала националну структуру бх. становника. Напротив, кажу од свих публикованих – ограђује се! Неће се ваљда и бх. Тужилаштво оградити од истих – поготово ако видовити Золић и сарајевски медији буду у праву.