latinica  ћирилица
23/05/2016 |  18:52 ⇒ 19:00 | Аутор: СРНА

Ковач: "Имам утисак" да ћемо пронаћи рјешење

Министар спољних послова Хрватске Миро Ковач изјавио је данас у Бриселу да "има утисак" да су чланице ЕУ близу рјешења за отварање до краја јуна поглавља 23 у преговорима о чланству са Србијом, за које Хрватска засад није дала зелено светло.
Србија Хрватска заставе (Foto: rtl.hr) -
Србија Хрватска заставе (Foto: rtl.hr)

Ковач је у паузи министарског засједања ЕУ рекао да "Хрватска дјелује врло позитивно".

"Ми тренутно помажемо и тражимо заједно с Европском комисијом и холандским предсједништвом ЕУ рјешење како бисмо наставили процес преговора у случају Србије", изјавио је Ковач за Тањуг.

Према његовим ријечима, Хрватска тражи да се Београду, као мјерила за отварање поглавља 23 у преговорима са Србијом, поставе пуна сарадња с Хашким трибуналом, укидање закона о надлежности Србије за процесуирање ратних злочина на простору цијеле бивше Југославије и обезбјеђење права хрватској мањини у Србији.

Ковач је истакао да се у Загребу очекује да нова Влада Србије буде проевропски оријентисана и да се успоставе партнерски, дугорочно пријатељски односи.

"У том циљу морамо ријешити питање насљеђа рата и морамо разговарати о томе да постоје неке добре ствари у односима између Хрватске и Србије", додао је Ковач.

Говорећи о отварању поглавља у преговорима ЕУ-Србија, шеф хрватске дипломатије је навео да Хрватска "не блокира Србију, него тражи поштовање мјерила".

Он је навео да нема потребе да медији у Србији прозивају Хрватску о питању поглавља 23 и да је "Хрватска најбољи пријатељ свим земљама Југоисточне Европе јер их најбоље познаје и има највећи интерес да се те земље приближе чланству у ЕУ када испуне мјерила".