latinica  ћирилица
23/05/2016 |  21:32 | Аутор: СРНА

Бијељина: Вече посвећено ћирилици

Бијељински Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" одржао је у оквиру манифестације "Дани ћирилице" вече посвећено овом писму.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација

Предсједник бијељинске подружнице СПКД "Просвјета" Душанка Новаковић навела је да је ћирилица заштитни знак српског народа, најуниверзалније писмо које, нажалост, све више бива занемарено.

- Дајемо предност латиници, а запостављамо наше писмо. Страни језици су све заступљенији због модерне технологије. Ипак, дјеца су заинтересована за ћирилицу. На одраслима је да је чувају, његују и преносе на сљедеће генерације - рекла је Новаковићева новинарима у Бијељини.

Она је истакла да се на основу натписа у граду може закључити колико је ово писмо запостављено.

- Остајемо при намјери да сваку новоотворену радњу са ћириличним натписом, или ону која назив промијени у ћирилични, наградимо - рекла је Новаковићева.

Она је нагласила да је вечерашњи програм организован пред празник Светих Ћирила и Методија и да су представљени поздравно слово о Ћирилу, рецитал "Свих тридесет ћирилице", а наступио је и хор "Мала Србадија".

Вечерас је представљена књига "Онебесимо снохватице" Петра Милатовића Острошког и додијељене награде по раније расписаном конкурсу "Ћирилица је мој заштитни знак".