latinica  ћирилица
24/05/2016 |  07:47 ⇒ 25/05/2016 | 07:54 | Аутор: РТРС

НСРС размотрила Нацрт закона о жељезницама (ВИДЕО)

Нацртом закона о Жељезницама Републике Српске, о чему је данас расправљано у Народној скупштини Републике Српске, прописује се да се жељезничка инфаструктура уписује у јавне евиденције о непокретностима као јавно добро у својини Српске. Посланици су расправљали и о нацртима закона о високом обаразовању и мирном рјешавању радних спорова, те измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: СРНА
Народна скупштина Републике СрпскеФото: СРНА

20.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити којим се прецизније дефинише ко могу бити корисници социјалне заштите, као и услови за њено остваривање. Разлог за усвајање Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити садржан је у потреби усклађивања области социјалне заштите са Конвенцијом о правима лица са инвалидитетом.

"Наведени закон потребно је усвојити и због усклађивања области социјалне заштите са Породичним законом, Законом о звањима која се стичу завршетком високог образовања, Законом о стварним правима и са Законом о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској", наводи се у образложењу наведеног законског рјешења.

Сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена сутра разматрањем Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о судској полицији Републике Српске.

Посланици ће разматрати Нацрт стратегије запошљавања Републике Српске од 2016. до 2020. године.

Биће разматрана информација о одлукама о помиловању у 2015. години.

Наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

19.50 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о мирном рјешавању радних спорова, којим се уређује начин и поступак мирног рјешавања индивидуалних и колективних радних спорова, избор, права и обавезе арбитара и миритеља, као и начин оснивања тијела за мирно рјешавање радних спорова.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић истакао је у завршној ријечи да је овим нацртом закона мирно рјешавање радних спорова обавезујуће, али да се, ако се стране у спору не договоре, иде на судски поступак.

Савановић је рекао да је ово добар и афирмативан закон, те да ће у јавној расправи бити узети у обзир сви корисни приједлози и сугестије, како би се добио што квалитетнији приједлог закона који ће бити примјењив.

Током скупштинске расправе посланик СНСД-а Душица Савић рекла је да је ово добар нацрт закона, али да би требало прецизније дефинисати да ли је мирно рјешавање радних спорова обавезно или добровољно.

Посланик СДС-а Драгомир Васић сматра да је у Нацрту закона недоречено да ли је мирно рјешавање радних спорова путем Агенције обавезно или није.

Посланик СП-а Недељко Милаковић рекао је да подржава доношење овог закона којим се гарантују већа права радницима и послодавцима, те извјеснија правна заштита.

19.10 - Нацртом закона о мирном рјешавању радних спорова, о којем је почела расправа у парламенту Српске, уводи се арбитражна комисија за мирно рјешавање радних спорова између изабраних представника радника и послодаваца у вези са отказом уговора о раду. Образлажући Нацрт закона, министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да су разлози за доношење овог закона садржани у потреби његовог усклађивања са Законом о раду.

Нацртом закона уређује се начин и поступак мирног рјешавања индивидуалних и колективних радних спорова, избор, права и обавезе арбитара и миритеља, као и начин оснивања тијела за мирно рјешавање радних спорова.

Нацртом је дефинисано да ове послове обавља Агенција за мирно рјешавања индивидуалних и колективних радних спорова, чији је оснивач Влада Републике Српске.

Управни одбор Агенције има три члана, укључујући предсједника, гдје чланове именује оснивач на приједлог надлежног министарства, а по једног на приједлог репрезентативних синдиката на нивоу Републике Српске и репрезентативних удружења послодаваца Републике Српске, наводи се у законском рјешењу.

18.45 - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић рекао је да "Жељезнице Републике Српске" неће пропасти и ићи у стечај.

"Неколико топлих оброка није исплаћено, али плате у овом предузећу су редовне. `Жељезнице Републике Српске` од изузетног су значаја за наше друштво и сигурно је да ће бити ријешени постојећи проблеми", рекао је Трнинић у завршној ријечи у Народној скупштини, након што су посланици окончали расправу о Нацрту закона о жељезницама Републике Српске.

Он је истакао да ће бити завршено финансијско и организационо реструктурисање "Жељезница Републике Српске".

Трнинић тврди да нису тачни наводи опозиције да се радници у "Жељезнице Републике Српске" запошљавају по основу чланства у одређеним политичким партијама.

"Док не буде сачињена нова систематизација радних мјеста у овом предузећу, не може се говорити да има вишка радника. Влада Републике Српске наставиће да помаже `Жељезницама Републике Српске`", додао је Трнинић.

18.10 - Посланик СНСД-а Вања Бајић истакао је да је неопходно реструктурисање "Жељезница Републике Српске" ради бржег и квалитетнијег развоја друштва.

Посланик ПДП-а Перица Бундало тврди да су губици "Жељезница" у овој години увећани за неколико милиона КМ.

Посланик НДП-а Здравко Крсмановић сматра да је потребна квалитетна санација "Жељезница Републике Српске" јер без жељезничког саобраћаја нема напретка било које земље. Он сматра да број радника у овом предузећу мора бити смањен.

17.10 - Након редовне паузе, Народна скупштина наставила је засједање расправом о Нацрту закона о жељезницама Републике Српске. Посланици ће разматрати Нацрт закона о мирном рјешавању радних спорова.

15.15 - Нацртом закона о жељезницама Републике Српске предвиђено је да се сва жељезничка инфраструктура упише као јавно добро у својини Републике Српске, чији је управљач предузеће "Жељезнице Републике Српске".

Министар саобраћаја и веза Српске Неђо Трнинић истакао је да се овим законским рјешењем прописује капацитет инфраструктуре, додјела трасе воза и накнада за њено коришћење.

"Овим законом се уређује начин изградње, реконструкције и одржавања жељезничке инфраструктуре, градња жељезничких објеката и постројења, укрштање жељезничких пруга и путева, превоз у жељезничком саобраћају, жељезничка возила и радници, ванредни догађај, те заштита пруге", рекао је Трнинић, образлажући у Народној скупштини Нацрт закона о жељезницама Републике Српске.

Он је нагласио да се предложеним законом уређује управљање, елементи и врсте жељезничке инфраструктуре, обавезе њеног управљача, као и приступ и њено коришћење. Према његовим ријечима, на овај начин, поједноставиће се процедуре добијања сагласности за изградњу и одржавање жељезничке инфраструктуре.

Нацрт закона о жељезницама Републике Српске усклађен је са законодавством ЕУ.

Расправом о наведеном Нацрту закона сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у 17.10 часова, након редовне паузе.

14.10 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је Нацрт закона о високом образовању, којим је поступак акредитације високошколских установа уведен као обавезан с циљем међународне упоредивости високошколских квалификација које се стичу у систему високог образовања у Републици Српској.

Помоћник министра за високо образовање Републике Српске Радмила Пејић истакла је у завршној ријечи да се овим законским рјешењем пооштравају услови за рад високошколских установа с циљем унапређења квалитета високог образовања.

Пејићева је позвала академску заједницу и народне посланике да доставе своје примједбе на овај нацрт закона, које ће бити размотрене на јавној расправи коју ће ресорно министарство организовати у трајању од 60 дана.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, посланик СНСД-а Драгољуб Давидовић рекао је да су подизање наталитета становништва и образовни систем најважнија питања у свакој држави о чему би и Република Српска требало да поведе рачуна.

Посланик НДП-а Драган Чавић заложио се за верификацију и контролу наставног плана високообразовних установа у Српској.

13.20 - Посланици у Народној скупштини Републике Српске након получасовне паузе наставили су расправу о Нацрту закона о високом образовању.

12.40 - Посланик СНСД-а Игор Радојичић рекао је да се не слаже са одредбом Нацрта закона о високом образовању којом се дефакто предвиђа укидање асистента, јер су минимални услови да неко буде изабран на ову функцију да буде магистар наука или да има завршен мастер.
Током скупштинске расправе о овом Нацрту закона, Радојичић је рекао да то практично значи да дипломирани професор, инжењер, економиста и правник више не бих могао остати на факултету као асистент.

Посланик СНСД-а Срђан Амиџић рекао је да се не слаже са одредбом из Нацрта закона о високом образовању којом су предвиђени минимални услови, магистар наука или мастер, да неко буде изабран за асистента, оцјенивши је контрапродуктивном.

"Ако ћете сву ту добру дјецу гурнути од факултета и надати се да ће се они вратити након завршеног магистарског или мастер студија, мислим да је то немогуће очекивати", истакао је Амиџић.

Самостални посланик Илија Стеванчевић сматра да је овај нацрт закона неопоходан Републици Српској да се потпуније и конкретније уреди високо образовање на јавним и приватним универзитетима у Српској.

Посланик СДС-а Никола Гаврић рекао је да је Републици Српској потребан квалитетан и модеран систем образовања, што се односи и на доношење Закона о високом образовању.

Посланик колиције "Домовина" Недим Чивић тврди да се предложеним нацртом овог закона универзитет редуцира само на образовну компоненту, а искључује се научна.

На захтјев посланика у парламенту Српске у току је получасовна пауза.

11.10 - Нацртом закона о високом образовању, о којем је данас почела расправа у парламенту Републике Српске, поступак акредитације високошколских установа уведен је као обавезан с циљем међународне упоредивости високошколских квалификација које се стичу у систему високог образовања у Српској.

Разлог за доношење овог нацрта закона садржан је у неопходности усклађивања система високог образовања Републике Српске са континуираним промјенама у европском простору високог образовања, а све с циљем подизања квалитета у области високог образовања у Републици Српској, наводи се у образложењу овог законског рјешења.

Овим нацртом закона као новина предвиђено је прецизније одређивање појмова академских и струковних студија, универзитета и високе школе, заједничког студијског програма, цјеложивотног учења, увођење категорије самофинансирајућег студента, пооштравање услова за избор у академска звања, а све с циљем подизања квалитета у области високог образовања у Републици Српској.

Током скупштинске расправе о овом нацрту закона, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је добро што је овај закон у форми нацрта и да је потребно да се ова област уреди.

Стевандић се заложио за потребу да у случају да Република Српска има домаћи наставни кадар не може пензионисано лице из друге државе да изводи наставу у Српској.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а Споменка Стевановић рекла је да ДНС поздравља доношење овог нацрта закона, јер је лоше стање у овој области коју треба додатно уредити у Српској и ускладити са европским просторима.

10.15 - Народна скупштина Републике Српске наставила је данас редовну сједницу разматрањем Нацрта закона о високом образовању. На дневном реду су и нацрти закона о жељезницама Републике Српске, о мирном рјешавању радних спорова, о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, те о измјенама и допунама Закона о судској полицији Републике Српске.

Народна скупштина Републике српске разматраће Годишњи извјештај о резултатима активности институције Омбудсмана за људска права БиХ за 2015. годину, информацију о одлукама о помиловању у 2015. години.

Биће разматрана и информација о обавезама које за БиХ и Републику Српску проистичу из процеса придруживања ЕУ са прегледом мјера и активности реализованих током 2015. године, те о оствареним резултатима у приближавању прописа Републике Српске прописима ЕУ.

Посланици Народне скупштине Републике Српске разматраће информацију о реализацији основа програма социјалног збрињавања радника јануар-децембар 2015. године, информацију о спровођењу Стратегије безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске 2013-2022. године у 2015. години.

Парламент Српске разматраће и приједлог одлуке о сагласности на одлуку Владе Републике Српске о продаји 64,9998 одсто акција основног капитала акционарског друштва Рудници жељезне руде "Љубија" Приједор, методом непосредног одабира купца.

Директан пренос можете пратити на РТРС Плус.