latinica  ћирилица
24/05/2016 |  08:34 ⇒ 08:34 | Аутор: РТРС

Кошарац: Посланици СНСД-а покренуће данас расправу о Јукићевој одлуци

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац рекао је да ће посланици СНСД-а на данашњој сједници овог дома покренути расправу о једностраној одлуци директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића о програму обраде података пописа становништва.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Сигурно ћемо отворити расправу", рекао је јуче Кошарац, изразивши очекивање да ће све политичке странке које имају своје представнике у Представничком дому подржати расправу о, како је истакао, одлуци једног директора која може бити штетна за све у БиХ.

Кошарац сматра да питање Јукићеве одговорности треба да покрене Савјет министара БиХ као институција која именује директора Агенције за статистику БиХ.

"Треба инсистирати на томе да људи који долазе из Републике Српске у Савјет министара траже потпуну информацију о Јукићевој одлуци и његову и одговорност", рекао је Кошарац.

Оцијенивши да је дијалог увијек савезник, Кошарац је истакао да резултати пописа становништва нису питање једне политичке опције него свих у БиХ.

"Логична је реакција из Републике Српске да треба сјести и дефинисати начине како се супротставити једној потенцијалној могућности мајоризације и прегласавања, односно како можемо заједнички афирмисати потребу да се у БиХ заједнички зна колико нас има", рекао је Кошарац.

Он је додао да му није јасно зашто нема снаге да се промијени закон и продужи рок за објављивање резултата пописа по моделу којим би сви били задовољни.

"Није добро што се стално промовишу наметнута рјешења", закључио је Кошарац.