latinica  ћирилица
24/05/2016 |  08:47 | Аутор: СРНА

Бомбардовање Хирошиме противно међународном праву

Јапански министар спољних послова Фумио Кишида подржао је данас став Владе да је нуклеарно бомбардовање Хирошиме, које су извршиле САД у Другом свјетском рату, било противно хуманизму и међународном праву.
Атомска бомба бачена на Хирошиму - Фото: AP
Атомска бомба бачена на ХирошимуФото: AP

"То није у складу са хуманизмом који је основа међународног права. Влада Јапана то објашњава преко различитих платформи", рекао је Кишида новинарима.

Масовно страдање људи као резултат тог бомбардовања довело је до "веома тешке ситуације у погледу хуманости", додао је јапански званичник, а преноси "Спутњик".

Ова изјава дата је уочи самита Г7 26. и 27. маја у јапанском граду Исе-Шима.

Предсједник САД Барак Обама посјетиће Хирошиму и постати први актуелни амерички шеф државе који је то учинио. Очекује се даће одати почаст жртвама у Другом свјетком рату и поновити да се залаже за свијет без атомског наоружања.

Министри Г7 у априлу су усвојили декларацију у којој су указали на нехуману природу нуклеарног оружја.

САД су 6. и 9. августа 1945. године бациле атомске бомбе на Хирошиму и Нагасаки, а у тим јапанским градовима погинуло је око 150.000, односно 70.000 људи. Јапан се предао 15. августа и тиме је окончан Други свјетски рат.

Анкета коју је спровео "Спутњик" раније овог мјесеца у Јапану показала је да 61 одсто Јапанаца вјерује да САД треба да се извине због напада атомским бомбама.

Око 74 одсто анкетираних рекло је да се ти напади не могу оправдати ратом јер је број цивилних жртава био непропорционалан.