latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:02 ⇒ 09:15 | Аутор: РТРС

Влада ФБиХ по пресудама службеницима мора да плати 1,5 млрд. КМ

Службеници у јавном сектору, користећи могућности из колективног уговора, масовно тужили ФБиХ. Према писању федералних медија тужбени износ против ФБиХ, а који су од 2009. пресудили судови, тренутно износи вртоглавих 1,5 милијарди марака!
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Овај износ мора бити исплаћен из федералног буџета, односно новцем пореских обвезника, што Влади ствара главобоље. Због тога су ангажовани врхунски правници који ће дати приједлог како изаћи из ове ситуације, пишу медији у ФБиХ.

Према доступним подацима, око 96 посто од 7.230 запослених у органима државне службе и институцијама, чији је оснивач ФБиХ тужило је државу. То значи да је ФБиХ тужило око 7.000 запослених у јавном сектору!

Да овај износ није коначан, говори податак према којем Влада до краја године очекује додатних 170 милиона КМ утуженог износа на различитим нивоима. У посљедњих пет година Влада је била приморана да из буџета исплати око 60 милиона КМ. Даља исплата у оваквој ситуацији ће тешко бити могућа.

Ова ситуација ствара резерву и код страних кредитора који савршено добро разумију да је доводена у питање ликвидност Федерације БиХ и њена кредитна способност у цјелини. Једино рјешење које Влада тренутно види као излаз је да се комплетан износ претвори у јавни дуг који ће бити исплаћиван у наредних 10 до 15 година у виду обвезница или неким другим модалитетима.

Тужбе радника у јавном сектору почеле су да пристижу у судове од 2009. године, и то, како су, тврде у власти, лоше сачињених колективних и гранских уговорима. Ови уговору толико су "лоше испреговарани", да су оставили широк простор запосленима у јавном сектору да туже ФБиХ по различитим основама. То се на крају и обистинило, а тужбе су из године у годину незаустављиво расле.

Тужбе су прво подносили  просветни радници, потом полиција,  а остало други државни службеници те радници у јавном сектору. Бројне су тужбе које се односе на износе од свега три КМ. Међу подносиоцима тужби су и они који су били задужени да заступају своју институцију пред судовима. Федерални премијер фадил Новалић оцјењује да је ово највећи друштвени проблем у ФБиХ, а рјешење се не назире.

(Аваз, РТРС)