latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:05 | Аутор: СРНА

Француска: Полиција разбила блокаду рафинерије

Француска полиција разбила је употребом воденог топа и сузавца блокаду рафинерије Фос-сур-Мер у Марсеју, коју су поставили радници у оквиру демонстрација против планиране реформе Закона о раду, рекао је званичник синдиката ЦГТ.
Француска полиција - Фото: АП
Француска полицијаФото: АП

Полицијска операција спроведена је ноћас, након што су власти упозориле да се не ометају испоруке горива и да то неће бити дуго толерисано.

Администрација предсједника Франсоа Оланда и синдикат ЦГТ су у великом спору. Синдикат покушава да појача раднички протест штрајковима и демонстрацијама у лукама, рафинеријама и жељезници.

Емануел Лепин из синдиката ЦТГ рекао је да је око 40 аутобуса са полицајцима учествовало у акцији "насиља без преседана".

Синдикат наводи да су се протести проширили на свих осам рафинерија у Француској и да је производња умањена за најмање 50 одсто.

У протесте су се укључили љекари, возачи камиона и остали демонстранти, који данима онемогућавају испоруке горива. То је покренуло панику због могуће несташице на стотинама бензинских станица.

Власти тврде да постоје довољне залихе горива да се превазиђе период протеста, али је компанија "Тотал" саопштила раније ове седмице да су стотине од 2.200 њених станица дјелимично или потпуно остале без горива.

ЦГТ је позвао на вишедневне штрајкове у жељезници и непрекидну обуставу рада у париском метроу од 2. јуна, седам дана прије почетка Европског фудбалског првенства у овој земљи.