latinica  ћирилица
24/05/2016 |  09:20 | Аутор: РТС

"Морава 2016" - највећа вјежба Војске Србије

На основу наређења предсједника Републике и одобрења министра одбране, почела је велика командно-тактичка вјежба снага Војске Србије за реаговање, под називом "Морава 2016", саопштило је данас Министарство одбране.
Војска Србије - Фото: Бета
Војска СрбијеФото: Бета

Вјежбом ће бити обухваћени оперативни капацитети копнене и ваздухопловне компонентне војске Србије, а у плану је да учествује и одређени број лица из резервног састава и јединице радне обавезе.

Током вишедневних вјежбовних активности на територији, у ваздушном простору и на унутрашњим пловним путевима провјераваће се способности снага Војске Србије да планирају и воде операције одговора на кризу у условима какви се могу очекивати у стварној ситуацији.

Највећом вјежбом од настанка Војске Србије руководи замјеник начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, а учествују различите јединице од тактичког до стратегијско-оперативног нивоа.

Команде и јединице ће извршавати задатке из прве и треће мисије Војске Србије, током којих ће се на терену сусретати с низом проблема, које ће командири и команданти морати да рјешавају како би постигли задате циљеве.

Извођењем вјежбовних активности у пракси ће бити провјерени организација, доктринарна рјешења, начела употребе, тактике, технике и процедуре команди и јединица Војске Србије.

Генерал Драганић је вјежбовним активностима руководио са вјежбовног командног мјеста Генералштаба у Јакову, а вјежбајућу команду обишао је и начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић.