latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:27 ⇒ 25/05/2016 | 09:19 | Аутор: РТРС

Српски посланици прегласани у Сарајеву (ВИДЕО)

Представнички дом ПС БиХ није подржао усаглашени приједлог српских посланика да за наредну сједницу Савјет министара БиХ достави информацију о јединственом програму обраде података пописа становиштва који је без сагласности сарадника и знања Републичког завода за статистику Републике Српске донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић. Приједлог нису подржали посланици из ФБиХ.
Парламент БиХ - Кошарац - Фото: РТРС
Парламент БиХ - КошарацФото: РТРС

Након што је гласање показало да политичко Сарајево игнорише ставове Српске, шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац позвао је српске министре у Савјету министара, те посланике и делегате у оба дома парламента БиХ из Републике Српске да учествују у раду ових тијела, али да не доносе одлуке све док не буде ријешен проблем у вези са јединственим програмом обраде података пописа становништва.

Сташи Кошарцу одговорио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић. Рекао је да не види ниједан разлог да обустави свој рад те да је на Републичком Заводу за статистику Републике Српске највећа одговорност.

Захтјев да се у дневни ред уврсти Информација о спорној Одлуци Велимира Јукића изазвао је оштру расправу. Док српски посланици тврде да је прекршен закон, ХДЗ-ови су бранили страначкох колегу Велимира Јукића, а бошњачки су ишли тако далеко да  тврде да ПС БиХ нема обавезу да уопште разматра ово важно питање.

Јединствен захтјев српских посланика за преиспитивање спорне Одлуке директора Агенције за статистику БиХ Велимира Јукића одбијен је удруженим гласовима бошњачких и хрватских посланика.

- Данас имамо ситуацију да се у потпуности ФБиХ пита и да се игноришу ставови Републике Српске. Једини одговор јесте да министри из тзв.СзП у Савјетра министара не одлучују више ни о чему, да Представнички дом и Дом народа не одлучујеу ни о чему. Нема одлучивања док се ово питање не ријеши, категоричан је Сташа Кошарац, шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

СДС-ов министар Мирко Шаровић одговорност за преиспитивање спорне Одлуке о попису становништва пребацује на Републички Завод за статититику и Владу Републике Српске.

- Не видим никаквог смисла, бесмислено је да се Савјет министара увлачи у нешто за што према закону није овлашћен, да зауставља рад ове државне институције. Попис нема пуни кредибилитет једностраном одлуком директора Агенције али се на томе задржавам и упућујем на Завод за статистику Српске, каже Мирко  Шаровић, министар спољне трговине и економских опдноса БиХ.

На упозорења српских посланика да је Велимир Јукић потписујући спорну Одлуку игнорисао ентитетске Заводе за статистиску, да ћемо добити нетачне податке и дезавуисати европске партнере, бошњачки, а посебно ХДЗ-ови поланици, одговорили су да је директор Агенције за статистику поспутио према закону.

- Не стоје наводи да је равнатељ поступио противзаконито и не знам откуда информација да ће бити нетачни подаци, можда када се објаве, истиче Никола Ловриновић, посланик ХДЗ-а БиХ.

Након данашње сједнице јасно да су бошњачки и хрватски посланици блокирали било какву расправу о спорној Одлуци о обради пописних података, као што је јасно да српски министри у Савјету министара избјегавају да на било који начин преиспитају потенцијално опасну одлуку Велимира Јукића.