latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:46 | Аутор: РТС

Мјешавина хероина и опијата хара Америком

За само годину дана, више од 29.000 људи је изгубило живот због преком.ерне дозе хериона или лијекова за умирење болова који су добијени на рецепт. То је повећање од 329 одсто од почетка овог стољећа. Ова застрашујућа стопа предозирања посљедица је коришћења мјешавине хероина и опијата који се зове фентанил који је 30 до 50 пута јачи од хероина.
Таблете (Фото: Thinkstock) -
Таблете (Фото: Thinkstock)

“Постоји погрешно схватање да вас херион помијешан са фентанилом боље “ради"." Управо супртно, цијена је веома висока - имамо много више мртвих", каже доктор Денис Вичерн, из Агенције за дроге града Чикага.

Сваког дана у Чикагу од предозирања умре једна особа. “Када помијешају фентанил и хероин, дрога је много јача што је фатално по тијело. То доводи до предозирања и смрти," каже он.

Челси Блекберн из Питсбурга, стара двадесет пет година, која је на хероину од кад је била трудна, каже да жеља за снажнијим доживљајем може брзо да доведе до фаталних посљедица. “Почела сам са опијатима као што су лијекови за умирење бола, а онда сам са 19 година завршила као потпуни хероински зависник.

Стопа смртности због предозирања највиша је у Западној Вриџинији, Новом Мексику, Њу Хемпширу, Кентакију и Охају. Због мјешавине фентанила и хероина, у Охају су 2013. умрле 84 особе, само годину дана касније - 503. Прошлог мјесеца, сигурностне камере су снимиле у ресторану у Кливленду једног зависника које је пао у несвијест у по бијела дана, и који је враћен у живот захваљујући Наркану, лијеку који се користи у таквим приликама.

Рођаци зависника сада јуре Наркан, или Налоксон, како се још зове, да спашавају животе. Он у овој држави може да се набави без рецепта. “У Охају имамо већу смртност од предозирања него саобраћајних несрећа. То је велики проблем и желимо да урадимо све како би спасли животе и ово је један од начина да то постигнемо," каже доктор Мери Диорио из Министарства здравља.

Администрација предсједника Обаме је предложила план тежак милијарду долара за борбу против хероинско-опијатске епидемије, али на Конгресу је да одобри новац.