latinica  ћирилица
24/05/2016 |  11:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Које сухомеснате прерађевине садрже највише адитива?

Највеће количине штетних канцерогених адитива Е250 љубитељи месних прерађевина у организам ће унијети ако конзумирају саламу од пилећих прса, паризер, зимску или чајну, показало је велико истраживање о количини нитрита и нитрата у хрватским месним производима на којем су радили је радило четворо хрватских научника.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Најмање адитива је пронађено у мортадели.

Истраживање је спроведено између 2011. и 2014. на чак 448 узорака готових месних производа домаћих индустрија из категорије кобасица, сухомеснатих и полутрајних сухомеснатих производа, а потом су у њима мјерили количину адитива и конзерванса, такозваних нитрата и знатно штетнијих нитрита, те домаће месне деликатесе додатно успоређивали с производима са страних тржишта.

Закључак је да су тестирани домаћи месни производи у највећој мери садржавали адитиве у границама прописаним законима, а од 448 прикупљених узорака, само су у четири забиљежене недозвољене количине - два пута кад су у питању нитрати и два пута кад су у питању нитрити.

"Нема разлога за забринутост", рекла је за Јутарњи лист Јелка Плеадин из Хрватског ветеринарског института. Ипак, истраживање је занимљиво јер конзументи кобасица и сухомеснатих производа сада имају јасан водич о количини Е-ова који се налазе у њиховим омиљеним производима па с листе месних деликатеса, ако то желе, сада могу бирати оне који имају мање конзерванса.

Истраживачи су, наиме, закључили да су највеће количине штетних нитрита биле садржане у узорцима топлински обрађених кобасица, и то највише у анализираним комадима саламе од пилећих прса, паризера и посебне, а кад су пак у питању трајне кобасице с домаћих тржишта, овдје се највећа количина штетних нитрита Е250 налази у узорцима зимске и сремске саламе.

С друге стране, најмање забиљежених количине Е250 истраживачи су измјерили у примјерцима суџука и мортаделе, али и једне врсте паштете за коју не наводе од чега је направљена.

Занимљиво је, како се наводи, да саламе од пилећих прса, паризери и посебне у себи садрже веће количине нитрита него што су их истраживачи открили у насумично одабраним производима с њемачког тржишта, али су те количине и даље у допуштеним лимитима које прописују хрватски закони, што значи да нема препрека за њихову конзумацију.