latinica  ћирилица
24/05/2016 |  12:09 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Ђокић: Значајан напредак у развоју предузећа "Мофас" (ВИДЕО)

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је данас да је видљиво да у предузећу "Мофас" у Источном Сарајеву постоје јасни развојни планови, који иду у правцу повећања обима и вриједности производње и отварања нових радних мјеста.
Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић у посјети привредном друштву "Мофас" у Источном Сарајеву - Фото: СРНА
Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић у посјети привредном друштву "Мофас" у Источном СарајевуФото: СРНА

Након обиласка подгона привредног друштва "Мофас", Ђокић је нагласио да је од новембра, када је био у посјети овом предузећу, до данас видљиво да је дошло до значајнијег напретка у самом развоју и пословању овог предузећа, те истакао да је са руководством разговарао о будућим плановима и како даље, уз партнерство и добру сарадњу, помоћи да се достигнути напредак још више осјети у наредном периоду.

"Оно што постаје проблем и ове и других општина је што нема адекватног кадра који би могао да ради у оваквој производњи. Ту мислим на металостругаре, металоглодаче, вариоце, браваре, јер се они недовољно образују у школама и сада је проблем да нађете адекватну радну снагу", рекао је Ђокић и додао да су неки радници близу пензије и потребно је размишљати о новим радницима, а посебно о кадру високе стручне спреме.

Ђокић је нагласио да се са новим приступом производњи морају суочити сви радници, јер су то нови захтјеви у погледу норме и квалитета, додавши да се неће моћи много тога промијенити уколико се људи сами не потруде да промијене себе.

"Осјећам оптимизам код радника и ово потврђује нашу оправданост у основној идеји да на овај начин сачувамо производњу ове врсте у Источном Сарајеву. Сви они сумњивци који су говорили да ће ово пропасти и да од овога нема ништа, који су ме настојали убиједити да од тога одустанем, ево сада морају да погну главу и да признају да смо направили нешто што вриједи и што даје резултате и што ће у будућности бити од великог значаја и за запослене, и за град Источно Сарајево и за цијелу Републику Српску", поручио је Ђокић.

Он је истакао да је свим бившим радницима "Фамоса", када је дошло до трансформације и формирања новог друштва, увезан радни стаж, плаћена им је отпремнина и нико од њих неће бити оштећен, а и ако је негдје било административних проблема и то ће бити завршено.

Ђокић је подсјетио да је за увезивање радног стажа издвојено око 600.000 КМ.

Директор "Мофаса" Бранко Кењић истакао је да је у потпуности обновљена производња на линијама зупчаника, брегастих вратила, радилица и оне су упослене пуним темпом, а почела је и производња на линији глава цилиндра гдје у наредном мјесецу очекује пуну упосленост.

Кењић је рекао да "Мофас" запошљава 95 људи, да су измирене обавезе за плате и доприносе закључно са мартом, те да је просјечна плате виша од 650 КМ. Он је навео да је у овој години остварена реализација нешто више од 2.100.000 КМ и ту су обезбијеђени полуфабрикати за наредна три мјесеца производње и уговарају се нови материјали и набавка нових полуфабриката за наредни период.

Према његовим ријечима, под наруџбом је око 750.000 евра што гарантује да се може остварити план који је зацртан за ову годину, а то је око 6.700.000 КМ и све је већином за инострано тржиште.

Директор њемачке компаније "Пол Берхарт" Дирк Оте истакао је да су прије годину дана дошли у "Фамос" са једном визијом да покрену производњу, у чему су и успјели.

Он је истакао да је доста урађено, али да још нису близу циља, због чега ће се и даље развијати у једну модерну фабрику која ће бити спремна да своје производе извози на свјетско тржиште.

Бивши радник "Фамоса", а сада "Мофаса", Славко Марковић рекао је да је задовољан чињеницом да је у фабрици настављена производња, да имају довољно посла и да су им плате редовне. "Ово је спас за бивши 'Фамос'", наглашава Марковић.

Радомир Шеховац, који у "Фамосу", а сада у "Мофасу", ради 20 година, рекао је да је стање у фабрици сада много боље, плата је редовна, а могу зарадити и више јер имају и прековременог рада који је плаћен.