latinica  ћирилица
24/05/2016 |  12:44 | Аутор: СРНА

Новаковић: Будућност театра је перспективна и извјесна

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић оцијенио је данас у Бањалуци да је будућност театра перспективна и извјесна, јер више од двије хиљаде година одолијева турбуленцијама које су се одигравале у историји цивилизације.
Народно позориште Републике Српске - Фото: РТРС
Народно позориште Републике СрпскеФото: РТРС

Новаковић је прије почетка стручно-научног скупа под називом "Каква је будућност театра? - продукција савременог театра" рекао да је поносан на популарност коју је Театар фест "Петар Кочић" достигао, те тиме показао да постоји потреба за позориштем већих капацитета.

"Култура је данас озбиљан посао, јер је једина исходишна тачка гдје мала друштва могу наћи свој простор да се представе и уврсте се у оне земље које се сматрају великим", рекао је Новаковић новинарима.

Он сматра да позоришта могу бити самоодржива, те да национална позоришта треба да имају подршку државе, али да је обавеза менаџерских тимова да оправдају сваки фенинг уложен у ту институцију и истовремено и да зараде.

Новаковић је навео да Театар фест "Петар Кочић", у оквиру којег се одржава стручно-научни скуп, сљедеће године улази у трећу деценију свог постојања, те да се у великој мјери профилисао и постао референтна тачка за огледање позоришта из региона.

"Морамо се посветити пратећим манифестацијама у оквиру театарског фестивала, које ће га подржати и допринијети његовој разноликости", рекао је Новаковић.

Помоћник министра за културу Републике Српске Милица Котур рекла је да Министарство помаже рад Народног позоришта, које његује дух позоришног стваралаштва и интерпретације.

"Позориште је скуп свих умјетности, те су веома значајни ови научни скупови на којима се разматра како се може унаприједити развој позоришног стваралаштва", додала је она.

Декан Академије умјетности у Бањалуци Лука Кецман оцијенио је да позоришна сцена Републике Српске ни у чему не заостаје за позориштима у региону.

"Потребно нам је ново велико, савремено позориште, које ће моћи да прими оперу, балет и драму и са којим ћемо моћи равноправно ући у утакмицу са свима без икаквих проблема", поручио је Кецман.